Sokan szenvednek epehiányban

2021.12.19. 10:00

Mit tehetünk az egészséges epekörforgásért?

Napjainkban a stressz, a rendszertelen életmód, az étkezési szokások és számos egyéb tényező hatására sokan szenvednek valamilyen emésztési problémától, amelynek gyökerét vagy sikerül megtalálni, vagy nem.

FMH

Ma minden negyedik ember epehiányos állapotban van

Forrás: Shutterstock

A tüneti kezelések többnyire ideig-óráig jelentenek megoldást. Viszont, ha szervezetünkben helyreállítjuk az egészséges epekörforgást, számos panasztól megszabadulhatunk. Mára Magyarországon népbetegséggé vált az epehiányos állapot, amelynek tünete mind a rendszeres hasmenés, mind a székrekedés. Sokan tapasztalnak puffadást, jobb oldali bordaív alatti sajgásokat, szúró érzést a hátban, kivilágosodó székletet. Aki pedig már küzdött epekővel, pikkelysömörrel vagy emésztőrendszeri candidával, annál nagy a való­színűsége annak, hogy nem megfelelő az epekörforgása a szervezetében. 

A bélben az elhalt baktériumokból belső mérgek képződnek, amelyeket normál esetben a bélbe kerülő epe közömbösít. Ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű epe, akkor ezek a mérgek gyulladásokat okozhatnak szinte bármelyik szervünkben, az idegrendszerben, a keringési rendszerben vagy akár a vázrendszerben is. 

Az epét a máj termeli, éjszaka kerül az epehólyagba. Napközben, amikor táplálkozunk, a patkóbélbe kerülő étel jelzésére az epehólyag epét spriccel a patkóbélbe, ami segíti a zsírbontást és egyben aktiválja a hasnyálmirigy zsírbontó lipáz enzimét. Ezt követően az epe az étellel keveredve halad a vékonybélbe, a vastagbélbe, majd a széklettel együtt 10 százaléka kiürül a szervezetből, 90 százaléka pedig visszakerül a májba és újrahasznosul. Így működik az epekörforgás. 

Ahogy idősödünk, ez a folyamat sérülhet, epehiány alakulhat ki, ami az emésztési gondokon túl immunhiányos állapotot is kiválthat. Ma minden negyedik ember epehiányos állapotban van. Ez főként a 40 feletti korosztályt és ezen belül is túlnyomórészt a hölgyeket érinti. 

Az epe megfelelő működése és az epesavak zsírbontása a testsúly csökkenéséhez is hozzájárulhat, ugyanis az elégtelen epeműködés miatt kialakuló emésztési problémák testsúlynövekedéshez vezethetnek. Amennyiben a szervezet epeműködése nem megfelelő, de kívülről bevitt epesavtartalmú készítménnyel pótoljuk a hiányzó epesavakat, akkor megfelelő életmódváltással és mozgással nagyobb sikerrel járhatunk a testsúlycsökkentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában