Vége a titkolózásnak! Ennyit keresnek az önkormányzati cégek vezetői

FMH - Mától kezdődhet a turkálás a zsebekben: megtudhatjuk, mennyit keresnek az önkormányzati cégvezetők.

Házi Péter

Még szinte meg se száradt a tinta, azaz inkább a  nyomtatófesték a rendeleten, máris eleget kell tenniük a felhívásnak az önkormányzati, állami tulajdonú cégeknek: a közzétételről szóló rendeletet augusztus 29-én fogadta el a kabinet, a határidőt pedig szeptember 15-ben szabták meg. A fizetéseket az adott cég saját honlapján kell nyilvánosságra hozni, ez az önkormányzati, állami vagy közalapítványi cégeknél nem csak egy-egy embert érinthet, hiszen a vezető tisztségviselők, a felügyelőbizottságok tagjai mellett az egyéb  vezetőkre is  él a kötelezettség. Így elvileg mától nemcsak azt tudhatjuk meg, az adott cég vezetője mennyit keres,  de azt is, mekkora végkielégítés jár neki. Kérdés,  mi van azokkal a cégekkel, akik mondjuk takarékosság miatt  nem tartanak fent honlapot? Jogászi vélemények szerint ennek hiányáért elmarasztalni egy céget nem lehet, áthidaló megoldásként szóba jöhet, hogy az adott település honlapján tegyék közzé az adatokat.
Székesfehérváron nyolc saját tulajdonú céget, köztük a Városgondnokságot, a Széphő Zrt-t és  a Depónia Kft-t érinti a vezetői fizetések közzéteteléről szóló rendelet, de mint Pápai Erzsébettől, a jegyzői kabinet vezetőjétől megtudtuk, azoknak a gazdasági társaságoknak is nyilvánosságra kell hozniuk a vezetők fizetését, melyekben több önkormányzat is tulajdonos többségben, így a Fejérvíz Zrt-nek és a temetkezési kft-nek is közölnie kell mától ezeket az adatokat. Kérdésünkre, hogy a tulajdonos önkormányzat mit tehet, mit tett ennek érdekében, Pápai Erzsébet elmondta, a cégek  még a múlt héten megkapták a város polgármestere és jegyzője által közösen írt levelet, mely a kötelezettség betartására hívja fel a figyelmet.

Tízegynéhány dunaújvárosi, önkormányzati érdekeltségű vállalkozást is érint a rendelet.  Dr. Tóth István címzetes főjegyző lapunknak elmondta: levélben figyelmeztette a cégek vezetőit erre, s megbízta a polgármesteri hivatal jogi irodájának vezetőjét a rendelet  ellenőrzésével. Kukorelli Sándor irodavezető hozzátette: a cégeknek saját  honlapjukon kell nyilvánosságra hozniuk az adatokat  ha ilyen nincs,  az önkormányzat biztosít erre helyet saját honlapján.
Móron két városi céget érintett, Dornyi Sándor jegyző tájékozatása szerint holnap felkerülnek az adatok a Móri Városi Televízió és a Mórhő Kft. honlapjaira. Hamarosan sort kerítenek erre Bodajkon is, habár a közétkeztetést lebonyolító BAK Kft.-nek nincs saját oldala, az adatok így a városi honlapon jelennek meg.
 - Ha ezen múlik az ország jövője, mi is eleget teszünk az előírásnak - érzékelteti szkepticizmusát Oszlánszki Zsolt polgármester. Úgy véli, sok haszna nincs a rendeletnek, titkolnivalójuk nincs, kérdés után bármikor megmondják, mennyi a kft. vezetőjének  keresete. - A kis pénzű emberek már attól is felháborodnak, ha látják, egy vezető beosztású ember többet keres náluk. Lesz miről csámcsogni, másra nem nagyon jó ez az egész - mondja a polgármester. Egy másik cég vezetője hozzátette, felteszik a honlapjukra a vezető javadalmazását, de úgy érzik nem őket kell majd irigyelni hatalmas fizetésük miatt. Velencén a három cég  a járóbeteg szakellátó, a városgazdálkodási vállalat,    és a Velence-Plusz Kft.   vezetőinek jövedelmét keddig honlapra teszik. 

Körbenéztünk, hogy az ország számtalan önkormányzati cége közül melyek azok, akik már most eleget tettek a rendeletnek, ám csak nagyon kevés helyen találtunk konkrét adatokat. Ilyen például a szegedi hőszolgáltató kft., amelynek igazgatója havi bruttó 473 ezer forintot keres, de példaértékűen teljesítette  az előírást a székesfehérvári városgondnokság is, amelynek honlapjáról megtudhatjuk többek között, hogy az igazgatónak bruttó hétszázezer forint a havi bére. Ez egyébként hasonló a debreceni önkormányzati cégek vezetőihez, ahol ugyancsak 700 ezer forint  körül van  a fizetés.  Kíváncsian várjuk, a többi köztulajdonban álló cég mikor tesz eleget a rendeletnek.

A lapunk által megkérdezett fejvadászok mindegyike úgy vélte, a magas beosztásban, komoly, milliós fizetésért  dolgozók többsége az államival szemben a magáncégeket választja. Így nem csupán jövedelmük maradhat titokban, de az előrelépés, illetve a váltás is egyszerűbb. Ráadásul a menő vezetőket gyakran hatalmas pénzekért csábítják a fejvadászok tovább, akik nyomon követik a piaci vezetőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!