Belföld

2010.07.27. 09:10

Orrfacsaró probléma: anyagi gondok a hulladéklerakás körül

Dunaújváros - A hulladékgyűjtési, -szállítási és -lerakási problémákat nyáron hatványozottabban érzi az ember, mert orrfacsaró hatásuk mellett képtelenség szó nélkül elmenni. Az adonyiaknak csípi a szemét, hogy a városon át viszik a régi lerakóról az újra a hulladékot. Nem hagyja hidegen őket, ha leszóródott maradványok éktelenkednek az út mentén, bűzlenek a hőségben.

Körmendi Erzsébet

 

Az elhagyott, használaton kívüli hulladéklerakó telepek rekultivációja dicséretes dolog. A környezet megóvása szempontjából ugyanis egyáltalán nem hátrányos  sőt , ha a szeméttenger eltűnik  Adony határából. Pozitívumként értékelték az önkormányzat vezetői, hogy a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Zrt. nagyjából hárommilliárd forint pályázati támogatást nyert a használaton kívüli telepek felszámolására, s a céltelepülések közé sorolták Adonyt is. A rekultiváció hetekkel ezelőtt kezdődött... A szeméttelepek üzemeltetésére, a szolgáltatásra, válogatóművek építésére és eszközök vásárlására kiírt tenderre pedig most nyújtjuk be a pályázatunkat, teszi hozzá Ronyecz Péter polgármester.
Körbenéztünk a korszerű regionális hulladéklerakó telepen, ahol Subert Viktor, az üzemeltető Vertikál Zrt. képviselője kalauzolt bennünket.
- A régi lerakó ártalmatlanítása,  a terület rendezése száz százalékig uniós támogatásból valósul meg - magyarázza, miközben egymás után érkeznek a telepre a teherautók, amelyek  szemmel láthatóan nem a napokban keletkezett, hanem az évekig aszalódott szemetet  hordják oda. - A rekultiváció során géppel rostálják az évtizedek alatt felhalmozódott hulladékot, de hozzánk csak az kerül be, amely  nem hasznosítható újra. A tárolásra ítélt mennyiség csökkentése érdekében az  építési törmeléket és egyebet, ami a helyszínen felhasználható,  ott is hagyják. Szerintem körülbelül a rekultiváció felénél tartanak, mostanáig úgy ötezer tonna hulladékot  szállítottak be hozzánk.
Felkaptatunk a lerakóra, ahol munkagép jár fel és alá, tömöríti a beszállított szemetet, közben szorgos dolgozók járják a területet zsákokkal a kezükben, és összegyűjtik az újrahasznosítható dolgokat, amik majd Polgárdiba, a Vertikál válogató- és bálázóegységébe kerülnek. Szemét van, amerre csak a szem ellát: a telep területéből 1,4 hektár maga a lerakó medence... Nagyjából ugyanekkora  300 ezer köbméteres  lesz a bővítmény is, amely az üzemeltető terveiben szerepel. Az adonyi  hulladékbegyűjtő telepnek 2017-ig van érvényes engedélye, ám a Vertikál utána is szeretné biztosítani a korszerű tárolás feltételeit, részben saját forrásból, illetve a regionális együttműködés keretében. Subert Viktor szerint a tároló bővítése mellett a  kezelőműveket is fejleszteni szeretnék,  hogy csökkenjen a tárolt hulladék szervesanyag-tartalma.   
- A jelenlegi tárolónak még 140 ezer köbméter szabad kapacitása van -  teszi hozzá a szakember.  A medence megfelel az uniós elvárásoknak, szigetelt, alatta monitoringrendszer működik, amely azonnal jelzi, ha gond van, valamint visszalocsoló rendszer és gázkutak is  szolgálják a  biztonságos működést.
A befogadóképességgel tehát nincs gond Adonyban. Dunaújváros hulladékát is minden további nélkül befogadják. Kisebb gond, hogy a megyei jogú város szemétmennyisége miatt módosítaniuk kellett az engedélyt, műszaki és létszámfejlesztésekre is szükség volt, emelkedtek az üzemeltetési költségek  amit senki sem fizet meg az üzemeltetőnek. Nagyobb gond, hogy a dunaújvárosi hulladékkezelő és -szállító cég, a Dunanett Zrt. nem  vagy csak döcögősen  tud fizetni a lerakásért. Már májusban megírtuk, hogy közel kétszázezer forinttal tartozik a Dunanett a Vertikálnak.
- Egyre nehezebben tudjuk kezelni a veszteségeinket - mondja Rosta Gyula, a Dunanett Kft. ügyvezetője. - A lerakó üzemeltetőjével részletfizetési megállapodást kötöttünk a tartozásra, ám azt is csak úgy-ahogy tudjuk teljesíteni,  a késedelmi kamatok bennünket terhelnek.


Meddig fogadja be fizetés nélkül a Vertikál a dunaújvárosiak szemetét  vagyis meddig tartható ez az állapot? A kérdésre Rosta Gyula sem tud válaszolni. Várják, hogy az önkormányzatnak sikerüljön likvidhitel-szerződést kötnie  - ugyanis jelentős összeggel tartoznak a Dunanettnek, amihez hozzávéve a nem fizető  lakóközösségek adósságait, elmondható: a zrt. kintlévősége jelenleg 380 millió forint. Ha a pénzéhez jut a cég, akkor kifizetheti a Vertikált is.
Közben  az új kormány  beleegyezését  várja Dunaújváros, hogy  átmeneti időre  az új lerakó megépítéséig  öt évre ismét megnyithassa az engedély híján bezárt helyi telepet. Ez a megoldás ugyanis tonnánként  2-2500 forinttal csökkentené a jelenlegi hulladékszállítási és -lerakási költségeket, apasztaná a Dunanett veszteségeit  és megoldaná a kistérség hulladékgondjait is.

Több PET-palack, több gyűjtő


- Nyáron több ásványvíz fogy, több PET-palack kerül a szemeteskukákba is...

- A szelektív szigetekhez két PET-gyűjtőt helyezett ki a Dunanett, hogy elég legyen a tárolóhely.

- Az önkormányzat segítségével a szolgáltató nyolc új szelektív gyűjtőt telepített az elmúlt hónapban a város forgalmas részeire.

-  A szelektíven gyűjtött hulladék értékesítéséből 16,6 millió forint bevétele volt tavaly a Dunanettnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!