Hírek

2017.09.04. 17:30

Kimagaslóan sokat tettek Rácalmásért

RÁCALMÁS - A képviselő-testület a díszpolgári címmel, valamint Rácalmásért kitüntető oklevéllel ismeri el azok érdemeit, akik kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a város fejlődéséhez.

Körmendi Erzsébet

A Rácalmás Díszpolgára kitüntető címet Varga Szabó Lajos főorvos, képviselő, bizottsági elnök vehette át a városnapon. Varga Szabó Lajos 1980 óta a dunaújvárosi kórház orvosa, a belgyógyászat mellett diabetológiából és gasztroenterológiából szerzett szakképesítést, kapott adjunktusi, majd főorvosi kinevezést. Egyik alapítója a dunaújvárosi cukorbeteg gondozónak, ahol országosan az elsők között indult meg a terhességi cukorbetegség szűrése.

A kórház első gasztroenterológus szakorvosaként vezető szerepe volt ennek a szakmai profilnak a kialakításában, 2012 óta a gasztroenterológiai osztály vezetője. Tevékenységét a kórház közössége a Szent Pantaleon Érem odaítélésével ismerte el. Feleségével három gyermeket neveltek fel. Ma már két unoka boldog nagyszülei. 1994-ben költözött családjával Rácalmásra, és szinte azonnal bekapcsolódott a városvédő egyesület, majd az önkormányzat munkájába. 1998 óta a faluvédő, ma már a városvédő egyesület elnökségének tagja, 2004 óta települési képviselő, 2010 óta az önkormányzat pénzügyi, ügyrendi és jog bizottságának elnöke. Varga Szabó Lajos évek óta szervezője, aktív résztvevője az Almavirág Fesztivál egészségügyi programjának, melynek célja a népbetegségekre való figyelemfelhívás.

Idén az egészségügy területén dolgozók, valamint az Almások Almása vetélkedőn helytálló helyi csapat vezetői, tagjai részesültek a Rácalmásért kitüntető oklevélben. Jáky Ágota fogszakorvos vehette át elsőként az oklevelet, a névre szóló emléktárgyat és a virágcsokrot, aki 2004-től a régi rendelő felújításával és felszerelésével új alapokra helyezte a fogászati ellátást Rácalmáson.

Árgyelán Sára háziorvos 11 évvel ezelőtt érkezett Rácalmásra háziorvosnak, megalakította a daganatos betegek klubját, aktívan részt vesz az egységes Rácalmásért mozgalomban, az Almavirág Fesztiválokon a szűrések fő szervezője minden évben. Nyolc éve nyugdíjas, de egy napot sem volt még nyugdíjban, s még sokáig szeretne gyógyítani.

Az Almások Almása csapat tagjai és vezetőjük a hátsó sorban (jobbról a második) Nógrádi Sándor. Valamint a doktornők és asszisztenseik: dr. Árgyelán Sára balról a második, mellette dr. Jáky Ágota. Jobbról a második dr. Mercz Gabriella, hátul dr. Földi Ágnes Fotó: Zsedrovits Enikő

Mercz Gabriella háziorvos tősgyökeres rácalmási, 15 éve dolgozik Rácalmáson és ez év őszén lesz 30 éve, hogy orvossá avatták. Az orvosi munkát hivatásnak tekinti, melyet az embereken való segítés motivál.

Földi Ágnes gyermekorvos 10 éve dolgozik Rácalmáson és látja el a legkisebbeket. Életében, szakmai munkájában különös hangsúlyt kapott a homeopátia.

Az orvosok munkáját segítő asszisztensek tevékenységét virágcsokorral köszönte meg a képviselő-testület.

Az Almások Almása csapat tagjai immár 16 éve képviselik Rácalmást az országban az almás nevű településeken megrendezett elméleti, sport és ügyességi kétnapos versenyeken. A csapat vezetője Nógrádi Sándor, tagjai: Nógrádi Sándorné, Stumphauzer Laura, Tóth Tamás, Somogyi Szabolcs, Németh Mihály, Veress Balázs, Horváth Dániel, ifjú Hevesi Károly. A csapat mentora Kukucska Gyula alpolgármester.

Rácalmás csapata az önkormányzat támogatásával eddig minden alkalommal részt vett az Almások-Almása találkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!