Fekete Sas Patikamúzeum

2024.04.18. 07:00

Szerda délutáni botanika és a Zirci Arborétum

Mi a különbség a botanikus kert és az arborétum között, hogyan születnek az élő növénygyűjtemények és miért értékesek, mi az erdei életközösség, milyen növények találhatók a zirci arborétumban? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők szerda délután.

Borsányi Bea

A Zirci Aborétumot minden évben sokan keresik fel

Fotó: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Újabb előadást szerveztek a Fekete Sas Patikában, ám a korai kezdés miatt csak kevesen tudták meghallgatni Galambos István botanikus Újkori gyűjteményes kertek – a Zirci Arborétum születése című előadását. Az arborétum kapcsán az előadó a bevezetőben többek között letisztázta, mi a különbség a botanikus kert és az arborétum között, milyen a francia és az angolkert, mit nevezünk kultúrnövénynek, milyen az erdei életközösség és hogy mi a lomberdőzóna. Ezt követően a Zirci Arborétum került a középpontban, melynek történetéről és növényfajtáiról is mesélt. Álljon itt egy érdekesség: a terület keleti felét lezáró kettős hársfasoráról a legenda úgy tartja, egy régi, római út nyomvonalát követi. Ez jól hangzik, ám ahogy Galambos István elárulta, semmilyen bizonyíték nincs erre. Arra már sokkal inkább, hogy a hársfák előtt másfajta fákból állt a fasor, amelyek pusztulását követően kerültek a hársak telepítésre. Ez a kettős hársfasor lett a Zirci Arborétum egyik ikonikus „látványossága”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában