Interjú

2024.04.18. 08:00

Az év embere: Pavelcze László (videó)

Az előző esztendőhöz hasonlóan a feol.hu és a Fejér Megyei Hírlap olvasói idén is szavazhattak az év legjobb sportolóira és az év emberére. 2023 legjobbjait ünnepélyes keretek között, eseménydús délutánon díjazta a szerkesztőség.

Feol.hu

Pavelcze László büszkén vette át az év emberének járó elismerő díjat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A feol.hu és a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak szavazatai alapján Pavelcze László, a 28 évvel ezelőtt Fejér vármegyében alapított és Székesfehérváron bejegyzett Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, a Rescue24 mentőcsapat parancsnoka, Székesfehérvár díszpolgára lett 2023-ban az év embere.   

A Fejér Vármegyei Szent György Kórházban kezdett dolgozni, onnan csábították el a mentősök. Minden mentési szakterületre megpróbált képzettséget szerezni, dolgozott a tűzoltóságnál szóvivőként, megalakította a Magyar Speciális Mentők Egyesületét. Első nagy bevetésük a szajoli vasúti szerencsétlenség volt. Munkatársai főállású hivatásos mentősök, tűzoltók, kutyás szakemberek, akik önkéntesként dolgoznak a mentőcsapatban. A HUBA Rescue24 mentőcsapat magyar irányítással dolgozik, hét további országban vannak bajtársaik, ezért órákon belül bevethetők a világ legtávolabbi területein is. Amikor nem a speciális mentőcsapatot vezeti, Klupács Péter mentővel, a szavazás másik jelöltjével gyermekeket oktat, járja az oktatási intézményeket és a különböző munkatársi közösségeket „A hős benned van” program keretében. A kampány lényege, hogy senki ne menjen el senki mellett, aki rosszul van, hanem álljon meg és próbáljon segíteni.

A legélénkebben nyilván mindannyiunkban a tavalyi törökországi földrengés képsorai jelennek meg. Pavelcze László bajtársainak keresőkutyái tizenegy élő személyt jeleztek, majd hét túlélőt önállóan, vagy pedig török segítőikkel együtt emeltek ki a romok közül. De nem az volt a legutóbbi külföldi feladata, hiszen a Hungary Helps program keretében azóta már Csádot is megjárta.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában