Fejlesztés

2024.04.15. 17:30

Az elvárás magas, a pénz kevés - egyelőre egy peront terveznek Száron

Elkészült Száron a főutcai buszperon előzetes terve, amit ebben a hónapban még bárki véleményezhet a faluban, mielőtt – várhatóan az ősszel – elkezdik a végleges tervek elkészítését. Igaz, ez már az új testület feladata lesz majd.

Borsányi Bea

Az egyik lehetséges hely, ahol peronos megálló épülhet, a buszforduló

Forrás: Szár Község Önkormányzata

A jelenlegi fa buszvárók még 2007-ben készültek, ám azóta igényként merült fel a településen, hogy peronok is épüljenek a buszmegállókban, amiről könnyebb buszra szállni. – Hat peron építésére lenne igény, hiszen a főúton három helyen áll meg a busz, ami összesen hat megállót jelent az úttest két oldalán. Évek óta zajlanak egyeztetések ennek az elképzelésnek a megvalósítási lehetőségeiről, de egyáltalán nem olyan egyszerű a helyzet, mint amilyenek az látszik – kezdte Németh Norbert, polgármester, akinek 2019-es ígérvényei között a peronos buszmegállók építtetése is szerepelt. A település – mivel a Rákóczi út a Magyar Közút kezelésében van – csak beljebb, az úttól másfél méterre építkezhetne, ott azonban már buszöblöt kellene kialakítania. Ehhez viszont az aszfaltozás miatt ugyancsak a Közútkezelővel kellene megegyeznie az önkormányzatnak. Az árak sem viszik előbbre a kérdést, ugyanis egy peronos megálló kialakítása 3-4 millió forint körül mozog, a gyalogátkelőhely létesítése pedig még ennél is többe kerül. És akkor a peron kialakítására, illetve a zebra létesítésére vonatkozó szigorú előírásokat még nem is említettük.

Mindezek miatt végül az a döntés született, hogy egyelőre csak egy megállót csinálnak meg Száron. - A visszajelzések alapján látszik, hogy a száriak olyan színvonalú buszmegállókat látnának szívesen, amilyenek a kisvárosokban vannak és nem szeretnék ennél alább adni. Sajnos annyi pénze nincs a településnek, hogy hat ilyen megállót alakítson ki, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy csak egy peronos megálló készül el, az viszont olyan lesz, amilyet a helyiek szeretnének. Idővel aztán következhet a többi – tette hozzá a polgármester. 

A terveket ebben a hónapban még lehet véleményezni, ám az szinte biztos, hogy a végleges terv elkészíttetése csak ősszel történik meg és a nyári önkormányzati választásokat követően ez már az új képviselő-testület feladata lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában