Gazdaság Háza

2024.04.18. 07:30

A kiberbiztonsági tanúsítványról, illetve felügyeletről kaptak tájékoztatást a vállalkozók

Új információvédelmi kötelezettségeket előíró jogszabály lépett életbe múlt év májusában, ami számos feladatot ró az érintett vállalkozásokra. Ebben kívántak segítséget nyújtani és információt adni a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának szakemberei szerdán a Gazdaság Házában.

Borsányi Bea

A nap egyik előadója Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

A jogszabály megjelenését követően tavaly hét állomásból álló országjáró turnét indított a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), mely egy budapesti konferenciával zárult. A roadshow  újabb köre kezdődött idén tavasszal, melynek második állomása szerdán Székesfehérvár volt, ahol a Gazdaságok Házában várták az érintett vállalkozásokat. Azokat a gazdasági szervezeteket, akiket az Európai Uniós szabályozás mentén megalkotott magyarországi jogszabály, illetve az implementációs folyamat érintettként azonosít. – Több ágazat is érintett a hulladékgazdálkodástól kezdve a postai logisztikai szolgáltatáson és az egészségügyön át a vegyiparig bezárólag, vagyis elég széles körről beszélünk, akiket érint a jogszabály. Országos szinten nagyjából 2500 ilyen cég lehet, de a regisztráció időszaka még csak most zajlik – mondta el Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője, a nap egyik előadója.

A jogszabályban meghatározottak alapján érintett cégeknek június 30-ig kell nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk a magyarorszag.hu-n, majd október 18-tól kell alkalmazniuk az elektronikus információs rendszereik biztonsági osztályának megfelelő védelmi intézkedéseket. A Gazdaság Házában tartott előadásokon többek között a kiberbiztonsági trendekről, a vállalkozásokat fenyegető potenciális veszélyekről, illetve a jogszabály által támasztott kiberbiztonsági kritériumoknak való megfeleléshez szükséges teendőkről esett szó. A nap végén a jelenlévők feltehették a kérdéseiket is a szakembereknek. A nap célja elsősorban az érintettek tájékoztatása, a jogszabály értelmezése, valamint a konkrét adminisztratív feladatokban történő segítségnyújtás volt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában