Zene

2014.02.27. 14:40

"Hogy kell-e a FeZeN, többé ne legyen kérdés"

Székesfehérvár - Az idei augusztusi Fehérvári Zenei Napok előtt már a tavaszelőn beindult a kommunikáció és a szervezés, csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a fesztivál legfrissebb tudnivalóit a sajtó képviselőivel.

Kocsis Noémi

Jön a svéd Europe - ez már néhány napja nem titok, de most fellebbent a fátyol arról is, miért éppen a Final Countdown-csapatot csábítja Fehérvárra a szervezőcsapat. - Mivel ez 50 százalékban országos-nemzetközi és 50 százalékban helyi fesztivál, olyan előadót nincs értelme hívni, akire jóval több ember kíváncsi, mint amennyien a jelenlegi formájában 15 ezer néző biztonságos befogadására alkalmas MÁV-pályára beférnek - mondta Kovács Antal főszervező. A Europe mind a minőségi, mind a zenei változatosságot alapvetésként kezelő kritériumoknak megfelel. A fesztiválszervezők idén is elindítják az amatőr zenekarok tehetségkutatóját, de változások is lesznek: a Mártírok útja nyáron még biztosan tartó felújítása miatt a rendezvény fő helyszínei az Újváralja sor közelébe költöznek, a kemping áttelepítésével pedig komfortosabb, igényesebb körülményeket szeretnének teremteni a bérletes fezenezőknek, hangzott el a tájékoztatón.

Jön a svéd Europe, Skid Row, az Exodus, Tarja Turunen – hogy csak az első, már biztos neveket említsük. Az idei Fezen július legvégén kezdődik majd.

Szemben azokkal a fesztiválokkal, amelyeken például az ár miatt alig vannak magyar fiatalok, a FeZeN a fehérvári és a magyar pop/rock/metalnemzedék egyik legfontosabb eseményévé vált mára, mondta el Cser-Palkovics András a fesztivál szervezéséről tegnap tartott tájékoztatón. A polgármester hangsúlyozta: a városnak kell a fesztivál.
Cser-Palkovics András arról is beszélt, a FeZeN elmúlt évei a bizonyíték arra, hogy nem helyénvalóak a „kell-e a városnak egy ilyen monstre, hangos fesztivál?” vélemények. Egy komoly városnak igenis szüksége van egy komoly fesztiválra, turisztikai szempontból is, mondta a polgármester: most is a lakosok türelmét kérik az érintett négy napra, hiszen országosan jelentős eseményről van szó.

Kovács Antal főszervező ismertette, a jeggyel érkezők és a bérletes ott alvók érdekében is szükség van néhány változtatásra: a Mártírok útja felújítása belenyúlik a nyárvégre, így a megközelíthetőség az Újváralja sor felé terelődik, s a kempinget is áttelepítik egy jobb, komfortosabb, igényesebb területre.

Nem változik azonban a tehetségtalálás-tehetséggondozás igénye: most is várják minél több amatőr zenekar jelentkezését, akikből többen a legnevesebb fellépők előzenekaraiként mutathatják meg tudásukat a nemzetközi szintű nagyszínpadon. Kiemelten kezelik a hangterhelés kérdését is. Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón jelen lévő jegyző, Bóka Viktor elmondta: már tavaly is harmadára csökkent az azt megelőző évben a hivatalukhoz érkezett panaszok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!