Zene

2014.03.15. 20:37

A fehérvári dzsesszénekes otthon ritka vendég

Székesfehérvár - Talán lobogó szőke haja, talán mindig ragyogó mosolya miatt- ki tudja, de Gáspár Szilvinek mintha némi aranyfény lenne az aurájában.

Kocsis Noémi

Nemrég Fehérváron is sikeres koncertet adott dzsesszduójával, hét éve állandó játékostársaival, Horváth Bencével (zongora) és Fónay Tiborral (basszusgitár, elektromos bőgő): a Vörösmarty Színház Cyrano Caféjában rendezett alkalomra minden jegyet eladtak a szervezők. A Gáspár Szilvia Jazz Band keresett formációja a honi zenei életnek, van munkájuk, igaz, az alapító énekesnő előre sosem beszél szívesen ezekről, egy kicsit babonából. Pályájuk évről évre felfelé ívelve, szerencsésen alakul, persze, javarészt a munkának köszönhetően. Nem ülnek a babérjaikon.

A népszerű énekesnő a Cyrano Cafébeli fellépésen, ahová zenésztársaival érkezett. Fotó: Tósoki Attila

Szilvinek már négyéves korában operabérlete volt szüleivel, így a zene eleve elrendelte az egyébként is kiemelkedően tehetséges kislány sorsát. A Kodály Zoltán zenei általános, majd a Vasvári gimnázium után már tudta: neki a dzsesszel kell foglalkoznia, így tanulmányokba kezdett a Lauscmann iskolában. Közben néhány éves, de korántsem haszontalan kitérőként színháztörténésznek tanult. Ám a zene minden mást elsöpört az útjából...

– Rá kellett jönnöm, hogy a színház is csak a zenén keresztül érdekel – foglalja össze frappánsan. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jelentkezik. Az első évben folyamatosan azt hallják, az év végi rostavizsgán úgyis kibuknak, a bizonyosság csak a harmadik esztendőre érik meg Szilviben is: neki itt a helye. A dicséretek mindig akkor érték el, mondja, amikor nem görcsölt rá valamire, hanem lazán, ösztönösen csinálta a dolgát.

Trióját az egyetem alatt alapítja társaival, azóta töretlen a munkakapcsolatuk, zenei világuk a latinra, a popra is épül. Szólistakarrierjében is szerencsés: tavaly felhívta egy régi ügynök ismerős és beugrást ajánlott neki. Szilvia fél évig turnézott Magyarország körül, számos koncertet adva Ausztriában, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Németországban. Mikor novemberben végre hazatérhetett, leginkább aludni és semmit tenni vágyott a kimerítő időszak után.

Gáspár Szilvi kétlaki életet él: ugyanúgy otthon van Fehérváron és Budapesten, de szíve mélyén nagy világcsavargó: menni, utazni, fellépni szeret a legjobban. Egyelőre minden jól alakul nála. Talán az aurás aranyfény miatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!