Vörösiszap

2011.06.10. 10:51

Iszapömlés: leállt a szennyező anyagok szállítása

Az esős idő miatt pénteken újra leállították a külterületekről származó szennyező anyagok és a devecseri házak bontási törmelékének szállítását a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint az eső rendkívüli módon feláztatta a lakott területek elkerülésére kialakított földutakat, ami akadályozza a teherautók közlekedését. Korábban március végén állították le a beszállítást, akkor a VII-es kazetta műszaki állapotának felülvizsgálata miatt szünetelt a teherforgalom az ajkai timföldgyár területén kialakított lerakóknál.
   
A kolontári lakópark házainak műszaki átadása befejeződött, a devecseri önkormányzat által létrehozott kárrendezési csoport "folytatta a károsultakkal a nem lakóépületekben keletkezett károk enyhítéséről szóló támogatási szerződések megkötését" - olvasható a közleményben.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.
   
A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!