Videoton

2016.07.21. 20:00

Bevette Belgrádot a Vidi

Belgrád – Az UEFA Európa Liga 2. selejtezőkörében döntetlent ért el idegenben a Videoton, így egyedüli magyar csapatként állva maradt a nemzetközi porondon.

Ferencz Balázs

Fotó: vidi.hu

Belgrád bevételére készült a Videoton FC. Legalábbis a búcsú pillanatára, mely a fehérváriak lelkét emeli a magasba egy sikerrel megvívott Európa Liga-párharc után. A Vidi minden játékosa tisztában volt azzal, hogy hiába nyertek két góllal  a szerb bajnokság bronzérmese ellen egy héttel korábban Felcsúton, az FK Csukaricski otthonában mindenképp gólt kell szerezni a továbbjutáshoz.

Henning Berg a bajnokságban szereplő csapatösszeállításról visszatért az EL-ben alkalmazott szerkezethez, persze, kisebb változtatásokkal. A piroslapos Loic Nego eleve nem öltözhetett a meccsre, viszont visszatért sérüléséből Simon Ádám, aki egyedüli szűrőként ténykedett a védőfal előtt Belgrádban. Ellenben a Csukaricski mestere öt helyen is változtatott az odavágó mérkőzésen pályára küldött alakulaton, és bátrabban is kezdett a Csukaricski. Olyannyira, hogy az első valamirevaló helyzetéből vezetést is szerzett. A 13. percben Matics robogott középen zavartalanul, majd jó ütemben ugratta ki Fofanát, aki az ötös sarkáról jobbal elperdítette a labdát Kovácsik mellett, 1-0. Irányított a belgrádi együttes, tíz minutummal a találat után Zivkovic előtt adódott lövőhelyzet, s ballal alig tüzelt a keresztléc fölé.

A játékrész derekán aztán magához ragadta a kezdeményezést a Videoton, egyre többet birtokolták a labdát a fehérváriak. Az első valamirevaló kapuralövést a 30. percben villantották a vendégek: Géresi iramodott meg a jobb oldalon, egy biciklicsel után pörgette fel iramát, lerázta védőjét, s jobbal célba vette a kaput, Stevanovic vetődve tolta szögeltre a labdát. Egy perccel később Géresi káprázatos mozdulattal, sarokkal perdített Barczi elé, aki egy igazítás után jobbal tüzelt, a labdát Stevanovic tolta az oldalhálóra. Barczi ügyesen játszotta magát tisztára az első félidő hajrájában, középre játszott, ahol Géresi az ötös sarkáról lőtt félfordulatból, az oldalháló mentette meg a szerbeket.Berg-mester zaklatott ábrázattal vonult az öltözőbe, nem lehetett igazán elégedett az első félidővel, s lendületesebben kezdte a piros-kék egylet a második játékrészt. Azonban a Csukaricski veszélyeztetett előszőr, Masovics egy jó csel után a tizenhatoson belülről tüzelt, Kovácsik pedig kiütötte a mezőnybe, a védők aztán kivágták a labdát. Nem telt egy perc, s máris helyzetbe került a Vidi is. Géresi szerzett labdát az alapvonalnál, majd éles szögből a kapu fölé bombázott. A 64. percben Barczi Dávid biztosíthatta volna be a fehérváriak továbbjutását. Remekül játszottak össze Suljic-csal, de Barczi nagy helyzetben pontatlanul célzott. A 76. percben Henning Berg már megkönnyebbülten vakarhatta tar kobakját, mert a 22 éves Géresi Krisztián továbblőtte a Videotont az Európa Liga harmadik selejtezőkörébe. Géresi Pátkaival játszott össze, a középpályás 18 méterre a kaputól bemutatott egy lövőcselt, majd begurította a kapu előtt keresztbe mozgó Géresinek, aki igazítás nélkül 11 méterről, ballal a bal sarokba gurított, 1-1.

A hazaiak nem bírták cérnával, hajtóvadászatot indítottak Suljic ellen, majd a kakaskodást követően a szerbek edzőjének kellett elhagynia a kispadot. A végén még Radonjics eltalálta a fehérvári kapufát, de ez már nem számított. A fehérváriak őrizték az eredményt, így 3-1-es összesítéssel lépett tovább. A Videoton az EL következő körében az FC Midtjylland ellen csatázik.

FK Csukaricski–Videoton FC 1-1 (1-0)

Belgrád, 2000 néző, Vezette: Alexandre Boucaut (belga)

FK Csukaricski: Stevanovics – Jankovics, A. Masovics (Mandics, 65.), Djurics, Zivkovics – Docics (Radonjics, 65.), Tomics – E. Masovics, Obeng (Srnics, 87.), Matics – Fofana. Vezetőedző: Milan Lesnjak.

Videoton FC: Kovácsik – Szolnoki, Vinícius, Lang, Stopira – Pátkai, Simon (Oliveira, 79.) – Barczi, Suljic, Bódi – Géresi (Feczesin, 80.). Vezetőedző: Henning Berg.Gól: Fofana (13.), illetve Géresi (76.)

Sárga lap: Obeng (71.), Matics (83.), Mandics (87.), illetve Simon Á. (62.), Szolnoki (83.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!