Videoton

2014.12.16. 11:16

Izmosodott, rutinosabb lett a Puskás

A Puskás Akadémia FC csapata az OTP Bank Liga féléves bizonyítványosztásakor nem panaszkodhat, hiszen a felcsúti együttes 24 pontot gyűjtve a 8. helyen áll 17 forduló után.

Káldor András

Sokan féltették a Puskás Akadémia FC csapatát az őszi idény kezdetén. Talán nem alaptalanul, hiszen sok újonc életében a folytatás, azaz a második NB I-es szezon szokott a vízválasztó lenni, azaz ekkora már elfogy a kezdeti lendület, és többnyire lejtmenetbe kerülnek. Felcsúton azonban pontosan az ellenkezője történt, és a gárda a tavaszi idényt igazán megnyugtató 8. helyen folytathatja. Talán ezzel valamelyest realizálódtak Benczés Miklós vezetőedző gondolatai is, amikor a szakember a tavalyi év végén annak adott hangot, hogy bizony többet várt a társaságtól.

- A keret összetétele alapján, inkább a középmezőnyben kellett volna végeznünk. – mondta még júniusban. Az idény elején megtartott sajtótájékoztatón, pedig kiemelte azt, hogy a csapat nevéhez méltóan egyre több saját nevelésű fiatal kaphat lehetőséget. – Fiatalodtunk, mert több idősebb játékos ment el, helyükre fiatalabbak jöttek, de nem lettünk tapasztalatlanabbak. Tavaly sokan bemutatkozhattak az első osztályban, és olyan akadémisták érkeztek vissza csapatunkhoz, akik a Videotonnál az NB III-as együttesben játszottak, valamint a saját akadémiánkból is felkerült játékos – fogalmazott. Így aztán Sallai Roland, Spandler Csaba, Papp Máté, Hudák Martin és Makrai Gábor is debütálhatott az NB I-ben. - Természetesen azért a rutinosabb labdarúgók is kellettek ahhoz, hogy a csapat a középmezőny tagja legyen, minden poszton volt olyan, aki sokat tudott hozzátenni ehhez. Az új szerzemények közül Braniszlav Danilovics a kapuban bravúros védéseivel pontokat hozott, Renato Kelic ellentmondást nem tűrően takarított a tizenhatos környékén, Szélesi Zoltán és Polonkai Attila jól szűrték meg az ellenfelek akcióit, Tischler Patrik, pedig nem véletlenül áll hét találatával a góllövőlista második helyén.

Nem volt ideális a szezonkezdet, mivel az első hét fordulóban mindössze két pontot tudtak gyűjteni, és vészesen hasonlított pozíciójuk az egy évvel ezelőttihez, amikor elég hosszú időre kibérelték maguknak a 14.-15. helyet. Szeptember 20.- án megtört a jég, 3-0-ra legyőzték a Lombard FC Pápa csapatát, ráadásul a Pancho Arénában is első alkalommal nyertek bajnoki mérkőzést. Ez a siker megadta az alaphangot, mivel az ezt követő kilenc fordulóban csupán két vereséget könyvelhettek el, az MTK és a Kecskemét ellen. Megszerezték a Győr, és a DVTK skalpját, de idegenben is hét pontot gyűjtöttek.

- Tavalyhoz viszonyítva egy lépéssel előrébb léptünk, mert akkor egy nagyon fiatal csapattal vágtunk neki az évnek. Most, pedig van egy gerinc, akik köré lehet fiatal játékosokat építeni. Kétségtelenül nehezen indult, de a Pápa elleni győzelem után már jöttek az eredmények. A támadójátékunkkal nem volt gondunk soha, a védekezéssel tavaly is megszenvedtünk, de most az év végére jelentősen feljavultunk, és ezért őriztük meg többször is egygólos előnyünket, és tudtunk nyerni. Remélem, hogy tavaszra megmarad ez a stabilitás és önbizalom, amely jellemezte ősszel a társaságot. – hangsúlyozta a csapat kapitánya Polonkai Attila.

 

 

Káldor András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!