Három vidám színházi este

2018.01.10. 20:00

A Vörösmarty Színház három sikeres darabja lesz látható Seregélyesen

A székesfehérvári Vörösmarty Színház három sikeres darabját mutatják be a település művelődési házában. A válogatás valóban jó szórakozást ígér.

Szabó Zoltán

ghghgh

A Vidám színházi esték című bérletsorozatban a Balfácánt vacsorára! és A hülyéje című bohózatokat, illetve A Herner Ferike faterja című komédiát láthatják a nézők. Horváth Sándor seregélyesi polgármester reméli, hogy a környékbeli települések színházkedvelő lakóinak érdeklődését is felkeltik ezek az előadások. Az előzményekről is beszélgettünk. Évekkel ezelőtt ugyanis, amikor a fehérvári teátrumot felújították, a társulat több helyen fellépett, többek között a seregélyesi művelődési házban. Az épületben 320 számozott szék van, amely pótszékekkel 350-re bővíthető.

A Balfácánt vacsorára! című bohózatot január 21-én mutatják be, a rendező Tasnádi Csaba
Fotós: archív

Annak idején a fehérvári színház itt hagyta régebbi, ma is jól működő hang- és fénytechnikáját, kiépítették az ügyelő rendszert, öt külön öltöző is van. A feltételek tehát adottak. Horváth Sándor aztán találkozott a fehérvári polgármesterrel, Cser-Palkovics Andrással. Több mindenről szó esett, többek között a színház vendégszerepléséről is, amelyben mindketten láttak lehetőséget. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója megismerte a művelődési ház paramétereit, és kiküldte kollégáit, hogy milyen díszletek férnek el a színpadon. A polgármester arra kérte az igazgatót, hogy könnyedebb, vidámabb darabokat hozzanak. Megállapodtak abban, hogy amennyiben a bérletsorozat fogadtatása jó lesz, akkor ismét leülnek beszélgetni a folytatásról.

Horváth Sándor polgármester

Az első előadás a Balfácánt vacsorára! január 21-én, 17 órakor, a második, A hülyéje február 25-én lesz. A harmadik időpontjáról még folyik az egyeztetés.

Február 25-én lesz A hülyéje, a rendező Widder Kristóf
Fotós: Simon Erika

A színház részéről már évek óta megfogalmazódott az a szándék, hogy a megyében, Székesfehérvár vonzáskörzetének településein élőket ugyanúgy megszólítsák, mint a fehérváriakat, mondta lapunknak Szikora János. Ám a gyakorlatban ez korántsem olyan egyszerű. Ezért aztán ha nem kopogtat be az ajtaján a seregélyesi polgármester, akkor valószínűleg nem születhetett volna meg ez a konstrukció, tette hozzá.

Szikora János színházigazgató

A lényeg az, hogy nem a település(ek) lakóit hozzák be a „bérletbe”, hanem a bérletet, a darabokat viszik a helyszínre. Ha ez beválik, prototípusa lehet annak, miként lehet a fehérvári előadásokra be nem jutó közönséget megtalálni. Ezért aztán a seregélyesi több egy bérletnél, inkább egy modell próbája, tesztje, hangsúlyozza a teátrum igazgatója. Ha pedig beválik, kedvező lesz a fogadtatás, akkor a következő szezonban, azaz a 2018-19-es évadban öt települést szeretnének kiválasztani a megyében, ahová elvinnének előadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!