Koronavírus Fejérben

2020.05.20. 11:30

Visszatért az élet a fehérvári játszóterekre

Az újabb enyhítéseknek köszönhetően hétfőtől újra használhatók a városban a játszóterek. A gyerekek láthatóan örömmel vették birtokba a játékokat.

Bokros Judit

Hábensusz Dóra (jobbra) édesanyjával és két gyermekével érkezett a Koronás Parkba, hogy ismét élvezhessék a játszótéri örömöke

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Március közepén lezárták a város játszótereit, ahol pedig ezt nem tudták megtenni kerítés hiányában, ott szalagokkal vették körbe a játékokat. Mindenki tudta, de tájékoztató feliratok is jelezték, hogy erre a koronavírus-járvány miatt van szükség.

Az üresen árválkodó hintákat, csúszdákat, mászókákat, homokozókat hétfőn ismét birtokba vehették a gyerekek, akiken látszott, hogy nagy öröm számukra a pozitív változás. – Annyira szeretnek hintázni, ahogy megérkeztünk, azonnal felfedezték, hogy már nincs körbeszalagozva a hinta és rögtön bele is ültek – mondta egy édesapa hétfőn kora este a Halesz parkban, ahol két fia hajtotta magát egymás mellett. Voltak még néhányan a környéken, de tömegről egyáltalán nem beszélhetünk.

A Koronás Parkban kedden délelőtt már egész sok család töltötte a szabadidőt

A gyerekek önfeledten szaladgáltak, némelyiket alig lehetett megállítani, annyira élvezte a mozgást, a játékok váltogatását. Az egyik ilyen apróság a négyéves Megyesi Gergő volt, akit szinte lehetetlen volt utolérni. Nekünk legalábbis, mert édesanyja, Ruszina Katalin tartotta vele az iramot. A futkosás közben megtudtuk tőle, hogy párjával Budapestről költöztek ideiglenesen Fehérvárra rögtön azután, hogy március közepén elrendelték az óvodák bezárását. Úgy gondolták, biztonságosabb és élhetőbb lesz számukra Fehérvár addig, amíg a fővárosban is normalizálódik a helyzet.

Hábensusz Dóra (jobbra) édesanyjával és két gyermekével érkezett a Koronás Parkba, hogy ismét élvezhessék a játszótéri örömöke
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A Balatonra költözött szülők lakásában laknak hármasban, és otthonról dolgoznak. Gergőt nem nagyon zavarja a helyzet, s ugyan egy-két ovis társ hiányzik neki, de alapvetően élvezi, hogy többet lehet a szüleivel. A játszótér sem hiányzott annyira, mert minden nap ki tudnak menni a palotavárosi tavakhoz, ahol lehet biciklizni, sétálni. Ám azért a kisfiú nagy lendülettel vetette bele magát a játszótéri örömökbe, hiszen ez más, új élményt adott. Katalin magukat nem félti, viszont úgy gondolja: most, hogy ismét több nyilvános helyre mennek, a nagyszülőkkel biztosan nem találkozhatnak jó ideig.

A sárszentmihályi Hábensusz Dóra két gyermekével, Alexszel és Izabellel, valamint édesanyjával, Rédling Mártával érkezett a parkba. Mivel a család kertes házban lakik, ezért az elmúlt hetek nem jelentettek nagy nehézséget, nem voltak bezárva. Sokat grilleztek, játszottak a kertben. Azért Izáéknak hiányzott a gyerektársaság, így most már jó, hogy heti két-három napot tudnak helyben bölcsődébe, óvodába menni.

Bozai István, a városgondokság ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a múlt héten megtörtént a több mint száz fehérvári játszótér fertőtlenítése, takarítása.

Több lakossági jelzés érkezett azonban arról, hogy azóta valakik már bementek például körbekerített helyszínekre, ahol nem odavaló dolgokat hagytak maguk után. Ezekre a játszóterekre visszamentek takarítani, fertőtleníteni a kollégák. Ezután is naponta takarítanak, a fertőtlenítést pedig hetente végzik – tette hozzá Bozai István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!