A sokszínűség jellemezte

2018.01.04. 14:00

Változatos előadásokat láthattunk idén a Vörösmarty Színházban

Már a 2016-17-es évad is egyértelműen sikeresnek volt nevezhető a Vörösmarty Színház életében, és a jelek, a tények arra mutatnak, hogy a folyamat nem szakad meg.

Szabó Zoltán

Pál utcai fiúk

Egy évad persze mást jelent egy színházban, mint másutt: az év szeptemberétől a jövő év májusáig, júniusáig tart. Visszatekintőnkben azonban a naptári évet kell figyelembe vennünk. S anélkül, hogy statisztikai adatokkal untatnánk az olvasókat, idézzük fel, hogy mit mondott Szikora János a júniusi évadzárón: 371 előadást tartottak, a nézőszám 82 207 volt, ami 97 százalékos látogatottságot jelent. Az őszi évadnyitón pedig arról számolt be, hogy addig 13 721 bérletet vásároltak, 6 százalékkal többet, mint 2016-ban.

A 2017-es év első bemutatója a Pukedli-Hajsza című izgalmas táncjáték volt a Kozák András Stúdióban, Blaskó Borbála készítette a koreográfiát, és ő volt a rendező is. A következő előadást a nagyszínpadon mutatta be a társulat. Turgenyev-Friel: Apák és fiúk című színművét Bagó Bertalan állította színpadra. A darab egyik szereplője, Nagy Péter színművész, a Vörösmarty Színház társulatának tagja a Vidéki Színházak Országos Fesztiválján jelentős elismerést kapott Bazarov megformálásáért. A színház időközben Irodalmi Szalont is nyitott a kávézóban, ahol az előadásokhoz kapcsolódó esteket rendeztek. A februári vendég Háy János író volt, A Herner Ferike faterja című nagysikerű darab szerzője.

A Pál utcai fiúk című zenés darab nagy sikert aratott a közönség körében Fotó: archív

Márciusban a Carmen következett a nagyszínpadon, Márton László átiratában, Horváth Csaba rendezésében. Nekünk tetszett az előadás, a nézőket inkább megosztotta. Ugyancsak márciusi bemutató volt az Illúziók, a budapesti Rózsavölgyi Szalonnal közös produkció a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezte. Abban a hónapban a már említett Márton László volt az Irodalmi Szalon vendége a kávézóban.

Áprilisban a németországi menekültbefogadó állomáson játszódó Európa, édes hazám nyitotta a bemutatók sorát, a Pelikán Kamaraszínházban, Szabó K. István állította színpadra az előadást. Majd egy sikerdarab, a Pletykák következett a nagyszínpadon, Szikora János rendezte. Az Irodalmi Szalonban Radnóti Zsuzsa dramaturg válaszolt a kérdésekre. Májusban, ugyancsak az Irodalmi Szalonban mutatta be Márai-estjét Hirtling István színművész. Ekkor vette át a Fejér Megyei Hírlap Aranyalma-díját, amelyet lapunk olvasóinak szavazatai alapján ő nyert az idén.

A Büchner-darabot, a Leonce és Lénát a Pelikánban mutatták be

A már említett évadzárón adták át a színház díjait is. A Vörösmarty Gyűrűt a társulat tagjainak szavazatai alapján Tóth Ildikó és Kádas József vehette át, az évad dolgozója Rácz Mária, az évad színésze pedig Derzsi János lett.

A Nyári Színház 2017-ben a Feketehegy-Szárazréti Közöségi Központ kultúrudvarára költözött. Georges Feydeau: A hülyéje című bohózatot adta elő júliusban a társulat, Widder Kristóf rendezésében. Nem maradt el természetesen a koronázási szertartásjáték sem, augusztusban, a Királyi Napokon.

A 2017-18-as évadot A Pál utcai fiúk zenés játékkal kezdte szeptemberben a színház, a musicalt Keszég László rendezte. A hülyéje pedig az ősszel beköltözött a kőszínházba. Októberben a Pelikán Kamaraszínházban debütált a Leonce és Léna, Kovács D. Dániel rendezésében. Az Irodalmi Szalonban a Vörösmarty Társaság tagjai jártak. Novemberben az ugyancsak sikerdarabnak szánt Jövőre veled ugyanitt nyitotta a sort a Kozák András Stúdióban, Hargitai Iván rendezésében, a veszprémi Petőfi Színházzal közös produkcióban.

Az Apák és fiúk című darabot az év elején mutatta be a Vörösmarty Színház társulata, Bagó Bertalan rendezte ezt az előadást

A nagyszínpadon a Jóembert keresünk premierjét tartották. A Brecht-művet Bagó Bertalan rendezte. Az Irodalmi Szalon vendége Nádasdy Ádám és Tóth Benedek volt. Decemberben a Halál Thébábant láthatták a nézők a Stúdióban, a rendező Horváth Csaba. Karácsony előtt mutatták be – a veszprémiekkel közös produkcióban – az Isten pénze című musicalt, rendezője Hargitai Iván . Az irodalmi Szalonba Kukorelly Endrét, Kis Tibor Noét és Ágoston Zoltánt hívták meg.

A kép korántsem teljes, hiszen 2017-ben volt mesebemutató is. A év történése, hogy Krisztik Csaba, a társulat tagja kapta meg a rangos Kaszás Attila-díjat. A színház több városi megemlékezésen vett részt igen aktívan, a rendezést is magára vállalva.

A teátrum helyet adott koncerteknek, ünnepi gáláknak. A sokszínűség jellemezte tehát a 2017-es évet is, színpadon és azon túl is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!