Jankovics Marcell kiállítása

2018.12.06. 07:00

Trianoni körképregény – Szimbolikusan berendezett térben kaptak helyet a rajzok

Kedd délután a Csók István Képtárban megkapó ünnepélyességgel nyílott meg Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező TRIANON című kiállítása. A művész azonos című, több műfajt ötvöző történelmi képregény-kötete várhatóan a könyvnapokra kerül a boltok polcaira.

Sági Zoltán

Fotó: fmh_foto

A megnyitó 16:30-as időzítése meglehet szándékolt volt – egykorú híradások szerint ugyanis 1920. június 4-én éppen ekkor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában a békediktátumot, amely területe kétharmadával csonkította meg Magyarországot.

A Csók István Képtárban nyílt meg Jankovics Marcell grafikusművész,
filmrendező kiállítása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szimbolikus szándék azonban nem hatotta meg a világ folyásának közönyös rendjét: az autópályán kialakult dugók miatt több illusztris személyiség is késve érkezett Budapestről, így a megnyitó is csak háromnegyed 5 környékén vehette kezdetét. Addigra a képtár impozáns belmagasságú csarnokában várakozók feltehetően mind átérezték: nem szokványos tárlatkezdet szemtanúi lesznek. Ez alkalommal ugyanis – ahogy az 1920-as párizsi tudósító fogalmazott volna – az „haute société” olyan koncentrációja alakult ki a Vörösmarty Mihály Könyvtár előcsarnokában, hogy a gyanútlan könyvtárlátogatók közül azok, akik a sűrű tömegen át egyáltalán eljutottak a bejáratig, szemükben megadó tisztelettel tapogatták ki az elegáns hátak mögött a kilincset.

„Az lett volna jó, ha ez a kiállítás nem születik meg”

A rendezvény minden érzékszervre hatott. A közreműködő Petrás Mária, Magyar Örökség díjjal kitüntetett, Prima Primissima díjas népdalénekes és Szlama László Junior Prima díjas népzenész kettősének archaikus dallamai szempillantás alatt röpítették vissza a hallgatóságot azokba a történelmi időkbe, amelyek felől nézve Trianon csupán egy teljességgel képtelen jóslatnak, rosszízű, éretlen tréfának tűnt.

A megnyitó közönségét elsőként Nagy Veronika, a Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese köszöntötte. Őt Cser-Palkovics András követte a szónoki pultnál, aki ezúttal is papír nélkül, szívből és fejből beszélt: „Az lenne a legjobb, ha ezt a kiállítást soha nem kellett volna megrendezni” – jelentette ki a polgármester, aki Székesfehérvár történelmi felelősségtudatára mutatva tette világossá, miért e városban kapott otthont a tárlat. Őt Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke követte beszédével, végül Tóth Norbert kurátor nyitotta meg a kiállítást. Nem utolsósorban Jankovics Marcell is mikrofonhoz lépett, aki a kötelező köszönetnyilvánítások után, a polgármester szavaira visszakötve így tromfolt: „az lett volna jó, ha ez a kiállítás nem születik meg – de, ha már Trianon megtörtént, legalább én csinálhattam meg ezt a rajzsorozatot”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!