Nagy turisztikai vonzóerő

2018.02.10. 20:00

A táci lakosok is hozzátesznek Gorsium hatalmas sikeréhez

A messziről érkezők általában nem tudják elhelyezni a térképen Tácot.

Szanyi-Nagy Judit

Az évadzáró Augustalián antik színdarabok, ókori bemutatók és gladiátorviadalok is helyet kaptak

Fotó: FMH-archív

Azonban, ha elhangzik a Gorsium név is, megváltozik a helyzet – mondja Horváth Tamás polgármester.

Mit jelent Tácnak a római kori város, Gorsium?

- A két évvel ezelőtti, egymilliárd forintos gorsiumi fejlesztés óta még többen látogatnak hozzánk. Ez számokban mérve több tízezer embert jelent, köszönhetően például az olyan kiállításoknak, mint a Pompeji. Volt, hogy a tavalyi, újdonságokat bemutató tavaszünnepen, a Floralián egy nap alatt nyolcezer ember fordult meg. A kocsisor két-három kilométeren át állt az út szélén, már-már kitehettük volna a megtelt táblát.

A tulajdonost, fenntartót tekintve milyen kapcsolatban áll Tác és Gorsium?

- Az amúgy Tác külterületén található Gorsium a fehérvári Szent István Király Múzeum tulajdona, a régészeti parkban dolgozó emberek a múzeum munkatársai. Persze mi sem „hanyagoljuk” el a területet: közfoglalkoztatási program keretében tíz táci ember dolgozik a helyszínen. Fontos az ő szerepük, hiszen a területet nem lehet vegyszerekkel kezelni, szükség van a kétkezi munkára: ők kapálnak, nyírják a füvet. Az önkormányzat pedig a Gorsium felé vezető út hibáit orvosolta.

Az évadzáró Augustalián antik színdarabok, ókori bemutatók és gladiátorviadalok is helyet kaptak
Fotós: FMH-archív

Mi a jellemzőbb: az egynapos látogatások vagy a szállóvendégek megjelenése?

- A településen található panzió tulajdonosától tudom, hogy számos vendég érkezett már hozzánk, országszerte több helyről. A például Debrecenből, Szombathelyről érkezők meg is szálltak a panzióban; de ilyen szempontból Székesfehérvár is kedvelt állomás. Tác és a megyeszékhely közelsége nagy előny: sokan a városban foglalnak szállást, s úgy utaznak hozzánk. Úgy vélem, Tác és Gorsium betölti azt a szerepet, amit Székesfehérvár „elvár”: sok embert vonzó, minőségi látványosság kapott itt helyet.

Sőt, még az autópálya is a közvetlen közelben van.

- Az autópálya nagyjából négy kilométerre, a szabadbattyáni vasútállomás pedig három kilométerre található. Emellett tervezzük, hogy Székesfehérvárral karöltve egy kerékpárutat alakítunk ki a Sárvíz és a Nádor partján, egészen Soponyáig. A kerékpárút várhatóan jövőre készül el. A tervek szerint a rekultivált területen csónakázni is lehet majd.

Ha már „vizes területek”: van egy szép tavuk is.

- A horgásztó a katasztrófavédelem támogatásával jött létre; már horgászni is lehet benne. Leginkább a helyiek használják: a táci családok piknikeznek vagy az óvodások kirándulnak itt. De működik horgászegyesületünk is, a tagok számára pedig az önkormányzat egy olyan közmunkást is biztosít, aki rendbe teszi a parkot. Itt alakítottuk ki az újszülöttek ligetét is.

A múzeum dolgozói mellett táci embereket is foglalkoztatnak Gorsiumban – tudtuk meg Horváth Tamás polgármestertől
Fotós: FMH-archív

Turistákat vonzó fejlesztést terveznek?

- Új utcákat szeretnénk nyitni a településen, amely többek között az amúgy is növekvő lélekszám fiatalításához járulna hozzá. Pár éve még 1300 fő élt a településen, ma már kicsivel több mint 1700-an vagyunk. Az új telkekkel a saját fiataljainkat is megtarthatjuk, de új embereket is ide vonzhatunk: a turistákból akár táci lakosok is válhatnak.

VONZÓ ESEMÉNYEK, SZOKÁSOK

Ahogy a megyei települések nagy részén, úgy Tácon is megrendezik a hagyományos ünnepeket: a Székesfehérvár közelségében fekvő községben lesznek megemlékezések, falunap és toros fesztivál is.

Különlegesség, hogy a lovas turizmus is megtalálható Tácon: a faluban lovas tábort szerveznek a gyermekeknek, a lovasgazdák pedig Gorsiumban is feltűnnek, például egy sétakocsis program során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!