A bevétel növekedésére számítanak

2017.12.10. 20:20

A beruházások éve lesz a jövő év a Videotonnál

Jó évet zár a Videoton: a tavalyihoz viszonyítva várhatóan 10 százalékkal nő a cég idei, konszolidált árbevétele.

f

Meghaladja a 170 milliárd forintot a magyar magántulajdonban levő vállalkozás idei, konszolidált árbevétele – hangzott el a cégcsoport évzáró ünnepségén. – Stabil, kiegyensúlyozott fejlődési pályán van a Videoton. Az árbevétel növekedése mellett folyamatosan nő a cégcsoport saját tőkéje, amely a 2004. évi 60 milliárd forinttal szemben az idén várhatóan már eléri a 110 milliárdot. Ez garanciát jelent a további fejlődésre, egyek között beruházások megvalósítására, technológiai fejlesztésre – hangsúlyozta a tagvállalatok képviselői és a meghívott vendégek előtt a Videoton Oktatási Központban Széles Gábor, a Videoton Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mint Széles Gábor mondta, a növekedés fontos eleme a humántőke. Büszke rá, hogy a magánszféra egyik legnagyobb foglalkoztatójaként, a tízezerötszáz dolgozónak megélhetést, életpályát és karrierlehetőséget nyújtó cégcsoport ismét generációknak – szülőknek, gyerekeknek – ad munkát. A vállalkozás üzletágai beilleszkedtek az európai gyártási folyamatokba, s kapcsolatai az üzleti partnerekkel – például az autóipar képviselőivel – már az együttgondolkodás szintjére emelkedtek. Arról is beszélt, hogy miután a nyereség nagy részét visszaforgatják, jelentős beruházások valósultak meg. Az idei esztendő a cég történetének harmadik legnagyobb beruházási éve volt, jövőre pedig az eddigieknél is többet költenek ingatlan és technológiai fejlesztésekre.

Lakatos Péter, társ-vezérigazgató sikerként értékelte, hogy a meglevők mellé új üzleteket szereztek, a 3D-s nyomtatók piacán pedig jelentős eredményt értek el azzal, hogy húszezer eszközt gyártottak.

Sinkó Ottó társ-vezérigazgató elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Videotonnak globális cégként keményen számolnia kell a globális piac kihívásaival. A sikeres megfelelést nagyban segítik a Videotonra jellemző értékek: az alacsony kockázattal, hitelek nélkül elért dinamikus növekedés, a piaci igényekhez igazodó, korszerű technológia, a 26 évi munkával kivívott goodwill – hitelesség –, s legnagyobb erőként, a vállalati szervezetben meglevő, s a piaci kihívásoknak megfelelni képes szakmai tudás.

A tagvállalatok képviselői és a meghívott vendégek előtt értékelt a vállalat vezetése Fotó: Koppán Viktor

A társ-vezérigazgató elmondta: a cégcsoport piacai „rendben vannak”, de a munkaerő tekintetében küzdelmes év volt az idei. Óriási erőfeszítéssel és innovatív megoldások – például rugalmasabb munkaidő – alkalmazásával sikerült a termelő vállalatoknál összesen 440 fővel növelni a feladatokhoz szükséges létszámot, s bizonyos, e tekintetben jövőre sem lesz könnyebb. Sinkó Ottó hangsúlyozta: hosszú távú terveik megvalósításához megfelelő munkaerőbázisra, ahhoz pedig megfelelő bérekre van szükség. A Videoton 2013 óta reálértékben a versenyszférát meghaladó mértékben, 40 százalékkal tudta növelni a kereseteket. Ebben része volt annak is, hogy a társaság hozzáadott értéke 12 százalékos éves növekedéssel a 2013. évi 37 milliárd forintról 58 milliárdra nőtt, s a hozzáadott értéknövekedés nagyobb részét a bérek növelésére fordították. 2018 a beruházások éve lesz, 12 milliárd forintot szánnak erre a célra. Egyebek között 5 milliárdért a VEAS Kft. és az Autóelektronikai Kft. használatára elkészül egy 20 ezer négyzetméteres, korszerű csarnok, s több jelentős technológiai fejlesztés is megvalósul. Nagy kihívás lesz, hogy hitel felvétele nélkül történjen meg a növekedés – vélte Sinkó.

Ott volt az ünnepségen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki hangsúlyozta: Magyarország fejlődésében nagy része van Székesfehérvárnak, s a város gazdasága egyik zászlóshajójaként a Videotonnak.

Az évzáró ünnepség hagyományainak megfelelően ebben az évben is felléphettek egy képzeletbeli dobogóra a cégcsoport legjobban teljesítő vállalkozásai, amelyek közül a legnagyobb árbevételt az Autóelektronika Kft. érte el.

A legjobban teljesítő dolgozóknak elismeréseket, egy sikeres „tűzoltó” csapatnak, illetve a Videotonért évtizedig dolgozó szakembernek pedig különdíjat adtak át a rendezvényen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!