Hangos, látványos

2017.12.29. 20:00

Milyen lesz az idei tűzijáték-trend?

Lássuk, lesz-e idén olyan parádé szilveszterkor, amilyen még nem volt. A tűzijátéktrendek ugyanis folyamatosan változnak, az ingerküszöb pedig egyre feljebb kúszik, akár a csillagszórós rakéta az égen.

S. Töttő Rita

õ

Csókás Krisztián már rutinosan meséli, melyek az idei évi trendek tűzijátékfronton – mint mondja ugyanis, volt már rá példa, hogy ő mesélte el a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak, mivel kápráztatják el szilveszterkor a bulizók egymást és magukat. Krisztián az év egy részét azzal tölti, hogy cégek, fejlesztők bemutatóira jár, ahol bemutatják az újdonságokat és a slágereket, s ezek közül választja ki azokat, amelyek szerinte az idei szilveszterkor népszerűek lesznek.

A kínálatot tekintve nagyon úgy fest, hogy idén sem lesz hiány hangos és látványos effektekből, éppen ezért már most készüljön fel mindenki: kutyás, gyerekes és tűzijátékellenes, ugyanis a 2017-es szilveszter is meglehetősen hangosnak ígérkezik.

Csókász Krisztán fehérvári tűzijátékos: szerinte idén is a klasszik rakéták tarolnak Fotó: Koppán Viktor

A legtöbben most is kompakt telepeket visznek, melyeket meg kell gyújtani, s leadnak egy bizonyos számú lövést – magyarázza a tűzijátékos, aki elárulta azt is: van köztük olyan, amelyik akár 140 lövés leadására is képes.

A legkomolyabbakat csak 18 éven felüliek vásárolhatják meg, az egyszerűbbeket azonban fiatalabbak is. Az „apróságok”, ahogy Krisztián mondja, gyerekek által is használhatóak. Ezek javarészt földről indulnak, nem túl magasra jutnak.

A legkomolyabb „durrogtató” eszközöket csak tizennyolc éven felüliek vásárolhatják meg, s csak ők használhatják Fotó: Koppán Viktor

Meggyújtás után különböző műveleteket végeznek: forognak a földön vagy elröppennek, színes golyókat köpködnek, recsegnek, süvítenek, zúgnak, melyik mit tud. Van olyan, amelyik egyszerre többféle hatásmechanizmust is produkál: az egyik, kis autószerű szerkezet például meggyújtás után elindul, szikrázik a tetején, és elöl is szikracsóvát lövell ki magából. Van azonban olyan is, amit pezsgősüvegbe téve vagy kerítésre erősítve kell meggyújtani, és ezt követően lövi ki magából a színes fénygolyócskákat. Ez az úgynevezett római gyertya, ami slágerterméknek számít minden esztendőben, állítja a tapasztalt tűzijátékos. Egy másik pedig tornádó módjára forog és szikrázik a földön meggyújtás után. Hangosnak ígérkezik még az egyik sorozatlövőről elnevezett szerkezet is, amelyiknek a hangja is a fenti fegyver lövéseire emlékeztet. A fényhatás mindegyiknek alapvető tudománya, tudjuk meg, ahogy azt is: akár egy ufó, úgy indulnak el a földről... A legtöbb azonban nem csak hangos és látványos, de felettébb színes is, hogy az égen (udvaron, utcán, pályán) még látványosabb hatást keltsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!