Modern Városok Program

2018.03.27. 11:30

Látványos fejlesztések lesznek a fehérvári kórházban

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy Székesfehérvár Európa tíz leggyorsabban fejlődő térségébe tartozik. Ehhez a megyeszékhely egészségügye kulcságazat - emelte ki a város polgármestere azon a tájékoztatón, amely a kórház fejlesztéseit mutatta be.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Értékelték az eddigi eredményeket, valamint bemutatták a várható fejlesztések sorozatát kedden azon a tájékoztatón a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, melyre meghívást kapott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, valamint Cser-Palkovics András polgármester is. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója bemutatta a fejlesztéseket, valamint azokat az újonnan beszerzett eszközöket, amelyeket egy tavalyi pályázatnak köszönhetően sikerült megvásárolnia az intézménynek: egy MR kompatibilis lélegeztető gépet és egy korszerű terápiás effektussal bíró, mellékhatásokat mérséklő hypotermiás készüléket.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Modern Városok Program keretében várható fejlesztések

- A 2010-től napjainkig eltelt időben több mint 14 milliárd forintot fordíthattunk a kórházra. Ez érint többek közt infrastruktúrát, eszközparkot, humánerőforrás területét, energetikát – emelt ki néhány fontos fejlesztési pontot a kórház főigazgatója. A jövő kapcsán elmondta: az egyik pályázatnak köszönhetően – amely forrásból a kedden bemutatott új eszközöket is vásárolták – a humánerőforrás, a skill laborok, a nővérszálló, az orvostechnikai infrastruktúra fejlesztésére és képzési programok megvalósítására is sor kerülhet a közeljövőben.

 

A Modern Városok Program keretében pedig az infrastruktúra és az eszközpark megújítása következhet. Majd pedig bemutatta azt a látványvideót, amelyen jól látható a 2020-ig, 12 ezer négyzetméteren megvalósuló belgyógyászati tömb: 5 emelettel, ambuláns és fekvőbeteg ellátással – amely nem más, mint egy zárt rendszerű komplex 200-250 méter sugarú körben zajló ellátórendszer. A parkolófejlesztés sem maradt ki a felsorolásából, amelyet a várossal szoros összefogásban valósítanak meg a kórház környékén.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Ónodi-Szűcs Zoltán a kórház, a fenntartó és a város kapcsolatát emelte ki, amely erőteljes lobbitevékenységével érte el, hogy jelentős források érkezzenek az intézmény fejlesztésére. Majd hozzátette: a budapesti emberek, akik ma elmennek kórházba, sajnos nem azzal a színvonallal találkoznak, mint Székesfehérváron.

- A fejlesztések eredményei, melyek el lettek indítva 2010-ben, már jól látszanak Székesfehérváron. 2012 óta csökken az orvoselvándorlás, tavaly pedig már harmada volt a 2010 előttinek. Ez még mindig magas adat, van vele dolgunk, de a tendenciát sikerült megfordítani.

 

Vargha Tamás pedig azt hangsúlyozta: amikor az emberek döntési helyzetben vannak, akkor cselekszenek jól, ha ezeket a tényeket figyelembe veszik. Cser-Palkovics András polgármester a város lakóinak elégedettségéről szólt, amelyhez hozzátartoznak a kórház fejlesztései is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!