Tovább kell vinni az emlékezés fonalát

2018.03.20. 14:00

A Tóparti gimnáziumba érkezett a Don-kanyar vándorkiállítás

Harmadik állomására ért a Don-kanyar vándorkiállítás hétfőn reggel: a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai ismerhetik meg általa a magyar történelemnek azt a szeletét, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad.

S. Töttő Rita

A történelem eme oldalát is meg kell ismerni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Emlékezni kell a Voronyezsnél hősi halált halt honvédekre

1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt teljesen megsemmisült a több mint kétszázezer fős magyar hadsereg. Ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége. Idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában. A magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt ilyen messze hazájától. Hősök voltak és áldozatok egyben, akikre évtizedekig nem lehetett emlékezi – idézte fel a 75 évvel ezelőtt történteket Vizi László Tamásné, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója, aki egyben hétfőn reggel megnyitotta a Don-kanyar vándorkiállítást az iskolában. A tárlat, mely elsőként a Vasvári Pál Gimnáziumban volt látható, most harmadik helyszínére ért ugyanis Székesfehérváron.

– Amikor mi iskolába jártunk, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg hősi küzdelméről emlékezni, beszélni nem volt szabad, történelemórán sem – mondta Vargha Tamás országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár a tárlat megnyitóján a diákoknak. Majd hozzátette: a vándorkiállítással méltó módon emlékezhetünk az eseményre, és az emlékezés fonalát továbbvihetik a fiatalok, hiszen ők már tudni fogják: emlékezni kell a Voronyezsnél hősi halált halt honvédekre.

A történelem eme oldalát is meg kell ismerni
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Berdó Gábor Károly nyugállományú százados, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Közép-Dunántúli Regionális Szervezetének elnöke is szólt a megnyitón: – Szervezetünk 1989-ben Székesfehérváron alakult azért, hogy összefogja a doni túlélőket, az áldozatok családtagjait és lehetőséget biztosítson arra, hogy a megítélés, ami a doni ütközettel kapcsolatban a közvéleményben élt, él sajnos a mai napig, megváltozzon – mondta, emellett kiemelte Mohai Ferenc nevét a diákoknak, aki az egyedüli ismert helyi túlélő.

De, ahogy a szervezet elnöke hozzátette: országosan is csak két túlélőt ismernek összesen. Majd pedig röviden összefoglalta a Don-kanyarnál történteket a szakember, hozzátéve: a diákok hamarosan múzeumpedagógiai foglalkozások keretében ismerhetik meg jobban a Voronyezsnél történteket. A kiállítás anyaga a fehérvári középiskolákban történő bemutatást követően országos körútra indul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!