EKF-pályázat

2018.01.11. 20:00

Az Akóts-malom biztosan megújul öt éven belül

Előző két írásunkban bemutattuk az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre beadott pályázat programtervezetét és forrásait. Ezúttal a fejlesztésekről esik szó.

Borsányi Bea

A tervek szerint a felújított Akóts-malom lenne az Európa Kulturális Fővárosa intézményi központja

Fotó: FMH-archív

A kulturális beruházások, fejlesztések kapcsán Cser-Palkovics András polgármester elmondta, azok két csoportra oszthatók: – Vannak olyanok, amelyek mindenképpen megvalósulnak, függetlenül attól, hogy a beadott pályázat sikeres lesz, vagy sem. Megvannak rá a források, és megszülettek a velük kapcsolatos döntések. Ilyenek az Árpád-ház program elemei: a Kőtár létrehozása, sétaút kialakítása és az Aranybulla emlékmű környezetének megújítása. Ide tartozik a Fekete Sas Szálló rekonstrukciója, a Bartók Béla tér, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár felújítása és a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok megvalósítása – tájékoztatott a polgármester.

A beruházások másik csoportja a kifejezetten az EKFpályázat keretében tervezett új beruházásokat tartalmazza, megvalósulásuk esetén nagyban hozzájárulnának a város kulturális életének kiteljesedéséhez. Az EKF intézményi központja a felújított Akóts-malom lenne, amely gyönyörű értéke a tágabb értelemben vett belvárosnak, és amelynek régóta keresi Székesfehérvár a funkcióját. A pályázat elnyerése esetén az épület felújításának 2023 előtt el kell készülnie. Szóba került az Ybl Miklós Emlékház is, amelyet egy korábbi pályázat kapcsán kiállítóhelyként és inkubátorházként, a műszaki értelmiség házaként álmodnának újra. Ugyanakkor a kitelepítésre kerülő Gáz utcai fűtőerőmű területén, barnamezős beruházásként egy tudományos és művészeti parkot alakítanának ki, amely közösségi tér és hiánypótló kulturális terület lenne. Itt megvalósulhatna a fehérváriak egyik régi és jogos vágya, egy hangversenyterem, de felépülhetne benne egy modern könyvtár és tudásközpont, valamint egy ipar- és technikatörténeti múzeumegyüttes is.

- Ezek a beruházások a pályázat alapján csak 2023 után valósulnának meg, hiszen ezekkel kapcsolatban még vannak bizonytalanságok a terület rehabilitációját, illetve a forrásokat érintően. Az Akóts-malom az, amit biztosan ígérünk 2023-ig – mondta el a polgármester. – A többit csak az azt követő években valósítanánk meg, viszont ezekről egyértelmű döntés született a pályázat kapcsán.

A tervek szerint a felújított Akóts-malom lenne az Európa Kulturális Fővárosa intézményi központja
Fotós: FMH-archív

Ahogy arról korábban írtunk, a beruházásokhoz a források egy része már rendelkezésre áll, és a következő években egyre többet különítenek el rájuk a város költségvetésében. Míg 2018-ban 4,1 milliárd forintot, addig 2023-ban már 6,8 milliárd forintot szánnak a fejlesztésekre.

Végül essék szó a pályázatban beadott szlogenről, amely így hangzik: Ready for Culture – Ready for Future, magyarul: Készen a kultúrára – Készen a jövőre. Mindez kifejezi, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése

a stratégiai célok elérésének olyan eszköze, amely ösztönző erőként hat a kultúra és a tágabb értelemben vett humán tőke fejlesztésére, ezáltal hozzájárul Székesfehérvár és a térség hosszú távú fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!