szigorúan meghatározott feltételek mellett

2018.06.11. 11:30

Az ingyenstrand is súlyos milliókba kerül – Tóth Istvánt kérdeztük a gárdonyi helyzetről

Kevés a lépcső és az öltöző, és lehetne tovább nyitva a mosdó – számos kérdés felvetődött a szezon kezdetével a gárdonyi „szabadstrand” kapcsán. Az idézőjel nem véletlen – tavaly óta ugyanis nincs olyan, hogy szabadstrand.

S. Töttő Rita

A szezon korán kezdődött, a lépcsők még nem voltak lent. Az olvasói fotón látható, hogy próbálkoznak bejutni az emberek a vízbe Fotó: olvasó

A belépős strandokhoz viszonyítva szerényebb körülmények fogadják a fürdőzőket a gárdonyi partszakasz azon részén, ahol a korábbi években a szabadstrand működött. Ma is lehet itt fürödni, ma sem kell fizetni a pancsolásért, de tavaly óta olyan változásokkal kellett szembenéznie a helyi önkormányzatnak, amely ugyan a látogatók számára láthatatlan, de annál komolyabb feladatot jelent a hasonló strandok üzemeltetésekor.

A szezon korán kezdődött, a lépcsők még nem voltak lent. Az olvasói fotón látható, hogy próbálkoznak bejutni az emberek a vízbe Fotó: olvasó

A május elején érkező nyár már idejekorán a strandokra űzte az embereket, akik akkor még azzal szembesültek, hogy a két lépcső nincs letéve a vízbe. Ma már ott van, de azóta is felvetik a kérdést: miért csak kettő? Miért csak egy öltöző? Miért nem tart tovább nyitva a mosdó? Tavaly óta törvény írja elő, hogy strandot üzemeltetni – legyen az szabad vagy fizetős – kizárólag szigorúan meghatározott feltételek mellett lehet. Tóth István polgármester kérésünkre ezekre világított rá: a lépcsőket például csak akkor tehetik le, ha már minden egyéb engedély és feltétel adott a strand üzemeltetéséhez.

Ehhez azonban sok minden kell

Mentőst kell biztosítani a biztonság érdekében, személyzetet kell tartani a rend és a mosdók tisztán tartása érdekében – és a többi higiéniai és dokumentációs feltételről még nem is beszéltünk. Ha előbb teszik ki a lépcsőt, mint ahogy minden feltétel adott, a hatóság megbüntetheti őket – tette hozzá a polgármester. A szezon hivatalosan júniusban kezdődik, ekkortól adottak a feltételek is. Aki előbb érkezik és nem akar fizetős strandra menni, csak saját felelősségére evickélhet a vízbe a csúszós köveken keresztül. Bár nem ajánlott… És tény, hogy ahol ára van a strandolásnak, ott a körülmények is jobbak.

A szabadstrand üzemeltetése feltételekhez kötött már

Nem is érdemes elvárni, hogy az ingyenstrandon – amely így is súlyos milliókba kerül a fenntartó önkormányzatnak, a minden évben felmerülő károkról nem is beszélve – ugyanazokat a feltételeket kapják a fürdőzők. – Olyan szolgáltatásokat kérnek számon, amelyekért nem fizet senki – fogalmazott Tóth István. A szabadstrand, mint fogalom tehát mára okafogyottá vált. A fürdőzőknek meg kell érteniük – fogalmazott Tóth István -, hogy ami a vendégnek ingyenes, az a fenntartónak súlyos összegekbe kerül. Lehetne éjjel-nappal nyitva tartó mosdót üzemeltetni, de annak a személyzetét és a felmerülő károkat valakinek finanszíroznia kell. Lehetne több lépcsőt, öltözőt vásárolni, de a gárdonyiak pénzéből. Viszont bevétel nincs, hiszen belépő sincs. A vendégek java része pedig egészen biztosan nem gárdonyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!