Faragások, szűrök motívumai

2018.01.11. 14:00

A fehérvári Sevella Zsuzsa játékai remekül fejlesztik a gyerekek képességeit

Megjelent Sevella Zsuzsanna országosan is egyedülálló, családokban, óvodákban, iskolákban is nagyszerűen használható játékgyűjteménye, ami fejleszti a gyerekek képességeit, és szinte észrevétlenül megismerteti velük a magyar néphagyományokat.

Gábor Gina

Sevella Zsuzsanna az óvodáknak, iskoláknak készült óriási táblákat mutatja

Fotó: Nagy Norbert

A fehérvári Sevella Zsuzsanna évek óta – legtöbbször Gonda Emma társaságában – interaktív játszóházakban, pedagógusi továbbképzéseken mutatja be ötletes játékait, kreatív módszereit. Ezek a bemutatók érlelték ki előbb a Minta/KINCStár című foglalkoztatósorozatot, majd azt a sokrétű kiadványt, ami most a budapesti Hagyományok Háza gondozásában jelent meg. Ez utóbbi a remények szerint egy sorozat első darabja lehet. Ezen túl pedig – mivel ez a játékgyűjtemény az oktatásban is jól használható segédanyag – a jövőben akkreditált országos pedagógusképzésen is megismertetik. (A játékhoz a nagyobb iskolai, óvodai közösségek számára nagyméretű táblák is készültek.)

Óriási siker ez, amit érdemes „kidobolni”: a szerény, halkszavú Sevella Zsuzsannától persze távol áll az ilyesmi, de a mosolyából látom, örül, hogy végre a kezében tarthatja az elegáns kiadványt.

- Az egész akkor kezdődött, amikor az érettségi után egy évig képesítés nélkül tanítottam. Rájöttem, hogy a játékok „bevetésével” könnyeben tanulnak a gyerekek, hiszen segíti az összpontosítást, erősíti a kitartást, fejleszti a memóriát, a logikai gondolkodást, a kézügyességet, és minden olyan képességet, ami a tanuláshoz szükséges. Voltaképpen ez ébresztette fel az érdeklődésemet a pálya iránt – mondja Zsuzsa, aki sokáig tanított, ma viszont már fejlesztő pedagógusként, játékfejlesztőként dolgozik. A következő lépés az volt, amikor a játéktípusokat és a néphagyományt házasította.

- A Fejér megyei hímzések motívumait Párniczky Józsefné hímző kutatta fel és gyűjtötte össze. Én ismertem a munkáját, helytörténeti vetélkedőkön is igyekeztünk a gyerekek figyelmét felhívni a megyei hímzésekre. Néhány éve jött az ötlet, hogy a magyar népművészet kincsei – egy-egy hímzés virágmotívuma vagy a szűrt díszítő madárka – mind felhasználhatók a játékokban. Ha ezekkel a rajzokkal találkoznak a gyerekek, és nemcsak a rajzfilmek, reklámok figuráival, megismerkedhetnek a magyar díszítőművészettel is.

Így született meg a Sevella Zsuzsanna által tervezett és szerkesztett MintaKINCStár foglalkoztató füzetsorozat, amelyekhez játékok is társultak. Munkájáért az Élő Népművészet országos pályázaton 2015-ben arany minősítést is kapott.

Sevella Zsuzsanna az óvodáknak, iskoláknak készült óriási táblákat mutatja
Fotós: Nagy Norbert

A most megjelent kiadvány a legújabb játékgyűjteményét tartalmazza, ezzel a címmel: Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát. Ez valójában afféle „kincsesláda”, ami sok mindent tartalmaz:

- Van benne egy foglalkoztató füzet, ami bemutatja a pásztorokat, a viseletüket – a díszes szűrt -, a faragásaikat, az egész életmódjukat, sőt, a híres betyárokat is. A füzet a legfontosabb információkat tartalmazza, amiket az óvodásoknak is el lehet mesélni, az iskolások meg maguk olvashatják – mondja Zsuzsa, aki arra törekedett, hogy több korosztály találjon a gyűjteményben játékot, így évekig szolgálhatja a családot.

A füzetben a rajzok is a pásztorvilágot, a viseletek, faragások motívumait idézik. Ezekkel kapcsolatosak a koncentrációt igénylő, kézügyességet fejlesztő feladatlapok, ismeretszerzést szolgáló rejtvények. Például a pásztorfaragás mintáját kell folytatni, vagy megtalálni a pásztorokról készült csodaszép rajzok között a különbséget. De lehet színezni, és a füzethez mellékelt játékok alapján újabb játékokat készíteni. Ötleteket kapunk a szitázáshoz, a nyomdázáshoz. Van a füzetben mese is, amit el lehet játszani gyűszűbábokkal, ehhez a papírbábokat ki kell vágni. És aztán ott vannak a színes táblák a kártyákkal, rajtuk a pásztorvilág gyönyörű motívumaival. Ezeket is gondosan (a felnőttek segítségével) szét kell vágni, a játék előkészületeként. És ez sem véletlen! Zsuzsa fontosnak tartja, hogy a játékkal közösen töltse el az időt a család:

- Különféle játéktípusokat állítottam össze: egy-egy játéknak van könnyebb, nehezebb változata, a dobozban ott van mindegyiknek a leírása. Ezt a játékot nehéz kinőni, mert az egyes táblákhoz, kártyacsomagokhoz több játék társul. Van, ami óvodásnak való, van, ami a felnőttnek is kihívás...

A Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát című kiadvány valójában olyan, akár egy kincsesláda. Van benne foglalkoztató füzet a pásztoréletről szóló tudnivalókkal, mesével, megannyi feladvánnyal, rejtvénnyel. Emellett pedig – a pásztorélet mintakincséből merítő – színes kártyák, táblák és a játékleírások segítségével több korosztály is talál a „ládában” fejlesztő játékot.
Fotós: Nagy Norbert

A memóriafejlesztő játéknak is több változata van – a kártyán szép szűrminták -, de lehet vele „Fekete Pétert”, „Felelj, ha tudsz”-játékot, barkochbát játszani. És így tovább, különböző változatai vannak a lottójátéknak is. A torpedójátéknál a „flották” természetesen a pásztorvilágból vett szépséges minták, ahogy a „Dobj és rakj!” táblás játékban is a népművészeti motívumok szerepelnek.

Sevella Zsuzsa tele van tervekkel, hiszen a korábban kifejlesztett játékai a mostani kiadvány mintájára sorra, hasonló gyűjteményben jelenhetnének meg. Vannak fejlesztő játékai a házoromzatok motívumaival, a Fejér megyei hímzésmintákkal, a miskakancsók és emberformájú fazekasformákkal egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!