Saára Gyula Program

2017.12.15. 20:00

Bővítések, útfelújítások, támogatások valósulnak meg Székesfehérváron

Idei utolsó közgyűlését tartotta tegnap a megyeszékhely, ahol a források növekedése miatt módosították a költségvetést. 1,7 milliárdos útfelújítási keretet is megszavaztak.

Nagy Zoltán Péter

g

A testületi ülést két új napirendi pont elfogadásával kezdték a városatyák. Október 31-el lemondott a humán közszolgálati szakbizottsági tagságáról Fertő László, akinek a helyére Lánczos Róbert került, ezért tett esküt a testület előtt. Székesfehérvár két országgyűlési képviselőjének jelenlétében és tájékoztatásával a testület elutasította a Soros-tervben szereplő, az unió által elfogadott betelepítési kvóta végrehajtását.

E szavazáson a baloldali frakció három tagja nem vett részt, míg a jelenlevő képviselők egyhangúlag fogadták el az állásfoglalást. Ezt követően az előre eltervezett napirendi pontokat, a költségvetés módosítását tárgyalták.

Kiírta a testület a Berényi út belváros felé eső szakaszának felújítására a közbeszerzést: a közművek is megújulnak Fotó: Pesti Tamás

A közgyűlést követően Cser-Palkovics András polgármester arról számolt be, hogy többnyire teljes volt az egyetértés a költségvetés módosításával kapcsolatban. Nem jöhetett volna szóba a mai költségvetés-módosítás, ha a fehérvári vállalkozások nem teljesítettek volna jól, amiért köszönet illeti őket – mondta a polgármester. A módosítások között az 1,7 milliárd forintos útfelújítási többlet eredményezi a legnagyobb figyelmet. Ebben az értékben biztosítottunk forrást a városgondnokságnak, amelyből első ütemben még idén 300 millió forintot, de a következő évben a teljes 1,7 milliárd forintot kapják meg, hogy a Saára Gyula Programot folytathassák – mondta Cser-Palkovics András. Ide tartoznak majd a parkolókialakítások, -bővítések, útfelújítások. Az első ütemben a téli időszakban lesz lehetősége a Székesfehérvári Városgondnokságnak felmérni az érintett utak, parkolók, terek állapotát, és a munkálatok már tavasszal elkezdődhetnek.

Mindkét fehérvári egyetem támogatását növelte az önkormányzat, ezen belül 55 millió forinttal támogatják az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán egy robotika tanszék és labor létrehozását.

További támogatást nyújtunk a Szent György Kórháznak fiatal szakápolók és szakorvosok lakhatási támogatására, hogy Fehérváron tartsuk őket – emelte ki Cser-Palkovics András polgármester. Ezt a napirendi pontot teljes konszenzussal szavazta meg a testület.

Márton Roland, a baloldali frakció vezetője az FMH-nak elmondta, véleményük szerint túlfejleszti a város a sportinfrastruktúrát, olyan veszély állhat elő, hogy hosszú távon magasak lesznek az üzemeltetési költségek.

– Mégis támogattuk a költségvetés erre vonatkozó részét, hiszen abban kitétel, hogy az egyesületek tartsák fenn az egyes sportlétesítményeket – fejtette ki Márton Roland. A szocialista képviselő szerint az Alba Regia Csarnoknál nem tisztázottak a technikai kérdések, azért azt nem támogatták. A baloldali javaslatot, miszerint kapjanak 10 ezer forint karácsonyi külön támogatást a 70 évnél idősebb fehérvári nyugdíjasok, a kormánypártok támogatása ellenére sem sikerült elfogadni, mert annak jogtechnikai akadálya van. Márton Roland szerint jövőre megoldható ez a feladat is.

Korábbi képünkön Izbéki Ferenc professzor fogadja a fiatal rezidenseket. A közgyűlési határozat alapján a jövőben számíthatnak Fehérvár lakhatási támogatására Fotó: FMH-archív

Egyhangú szavazat a Soros-terv ellen

A baloldal szerint nem létezik Soros-terv, ezért nem szavaztak, de ezzel az általuk nem létező tervet támogatják – mondta Vargha Tamás országgyűlési képviselő. A kvótáról mára már tudjuk, hogy felső határ nélküli, miközben az EU egy nappal korábban fogadta el a határvédelem fontosságát, amit pár éve még tagadott – hangsúlyozta Vargha Tamás. A Soros-terv része, hogy megyeszékhelyeken civilközpontokat hozzanak létre, ahol a terv végrehajtása lesz a feladat – ezt már Törő Gábor országgyűlési képviselő mondta az FMH kérdésére. Fehérvár városa minden komoly civil szervezetet támogat, de olyanokat nem, amelyek külföldi hatalmakat szolgálnak – hívta fel a figyelmet Törő Gábor.

Márton Roland szocialista képviselő kérdésünkre csak annyit mondott: „Sorosozni hülyeség!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!