Megszentelték a ravatalozót, a lélekharangot

2018.05.19. 15:30

Ismét kinyílt a szeretet kapuja Lajoskomáromban

A gesztenyefákkal körülölelt út végén, a hűst adó fák takarásában áll az új ravatalozó. Előterének teteje egy hatalmas faharangra emlékezteti a látogatót.

Szanyi-Nagy Judit

Szemere János plébános is megszentelte az új ravatalozót Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Még tavaly november elején álltak neki a szakemberek a régi ravatalozó felújításának, amelyből végül egy teljesen új épület lett. A kivitelezők ugyanis az avítt épület tetejéhez érve látták, az már igencsak bontásra érett.

Ravatalozó

– A felújítási munkálatokat önkormányzati forrásból, de közösségi összefogással végeztük el. A ravatalozót az önkormányzat saját kft.-je építette, valamint több helyi vállalkozó, magánszemély is támogatta az építkezést, mind anyagilag, mind munkaerővel, géppel – mondta el Pirtyák Zsolt polgármester, hozzátéve, mivel a kft. szép, minőségi burkolatokat is gyárt, ezekkel kövezték ki a ravatalozóhoz vezető utat.

Szemere János plébános is megszentelte az új ravatalozót Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A tegnapi napon, a szentelést megelőzően itt-ott még tereprendezés zajlott, és a temetőkert kialakítása is folyamatban van. Ahogyan a polgármester fogalmazott, egy komplex felújításba vágtak bele a településen, hiszen a következő időszakban vízvételi helyeket alakítanak ki, sétányokat és (a tervek szerint) urnafalat építenek, a vadállatok elől bekerítik a temetőt, valamint bővítik azt. A közelben található református temető ugyanis már betelt, és sok esetben más felekezet elhunytjait is itt, az önkormányzati temetőben kísérik örök nyugalomra.

 

Szeretetüket fejezhetik ki

– Ezúttal a gyász helyett az öröm jelent meg ezen a helyen, hiszen a szeretet kapuja ismét kinyílt. S valóban a szereteté az épület ajtaja, hiszen a földi hozzátartozók a szeretetüket fejezik ki itt a sírással, gyásszal – mondta Szemerei János püspök, aki mellett Balogh Dávid Márk református lelkész, Decmann Tibor evangélikus lelkész és Szemere János plébános áldotta meg az új ravatalozót, melynek lélekharangját is megkongatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!