Örökké mozgásban van

2018.09.10. 17:30

Prieger Zsolt közösségépítő martonvásári magazint szeretne

Két szenvedélye van: a zenélés és az újságírás. Utóbbi miatt tölt egy ideje több időt a városban Prieger Zsolt, aki a Forum Martini főszerkesztője lett.

Bokros Judit

Prieger Zsolt közösségépítő, identitáskereső, a tradíciót a modernnel ötvöző tartalmat szeretne Fotó: Az Interjúalanytól

Az országosan talán leginkább a legendás, 25 éve működő Anima Sound System zenekar alapítójaként ismert Prieger Zsoltot tavasszal kérték föl arra, hogy vállaljon felelősséget a Forum Martini tartalmáért, összeállításáért. Ennek előzménye egy házvásárlás, mivel a jelenleg Budapesten élő alkotó és családja – egy ismeretségnek köszönhetően – Martonvásáron telepszik le a jövőben. A házikó már megvan, de mivel föl kell újítani, a költözés még várat magára. „A szívünk azonban már ott van” – fogalmazott ennek kapcsán Prieger Zsolt.

Értékteremtés jegyében

Martonvásárt ideális helynek tartja mind a kulturális értékteremtés, mind a letelepedés szempontjából. A városvezetés támogatóan áll hozzá, s a helyi intézményeket, közösségeket is egyre jobban megismeri. Az önkormányzati lapot szintén az értékteremtés jegyében állítja össze, és olyan kiadványt szeretne, amely szinte az ország bármely pontján megállná a helyét.

Akár igényes fesztivált is szervezne a későbbiekben

– A betűk, az írás, valamint a hangok, a zene hatja át és mozgatja az életemet. Harmincéves újságírói múltam van, írtam a Magyar Hírlaptól kezdve megyei lapon át az Élet és Irodalomig számos kiadványba, online felületre, de szerkesztettem és tanítottam is. A helyi újság készítésében az a filozófiám: ahogy az Animával sokféle projektben veszünk részt, úgy az újságírásban is sokszínűségre törekszem. Továbbá fontosnak tartom, hogy közösségépítő, identitáskereső, a tradíciót a modernnel ötvöző tartalmat adjak át. S azt gondolom, az újságnak nem csupán betűket kell az emberek elé raknia, hanem közösséget is kell teremtenie, játékosan, minden korosztályt bevonva. Ezért volt például a Forum Martini rendezvénye legutóbb az Üvegváros felépítése a BBK előtt. A készítővel, Rácz Katinkával egy koncertezés után, a Művészetek Völgyében ismerkedtem meg, s felkértem: hozza el ide is alkotásait. Látszott, hogy sokakat érdekelt, a gyerekek és a felnőttek is szívesen festegettek a megnyitón. Hasonló várható a most szombati tárlatzárón, ahol trombitával fellép Csapó Tamás iskolaigazgató is.

Prieger Zsolt közösségépítő, identitáskereső, a tradíciót a modernnel ötvöző tartalmat szeretne
Fotó: Az Interjúalanytól

A kulturális, zenei életben való jártassága, a kapcsolatrendszere révén Zsolt sok országosan ismert embert, produkciót tud Martonvásárra vonzani, s a művészeket is könnyebb elérnie. Szerencsés együttállás ez – fogalmazott, akárcsak az, hogy a munkája a szenvedélye.

Mélyrehatóan szeretne foglalkozni a kultúrával

– Az újságírás, a közösségi lét frissen tart, szeretek lubickolni a kulturális életben. Számomra egyformán fontos a hagyományőrző népzene s a kísérletezés, az újdonságok keresése. A Forum Martini következő száma a szeptember 15-én kezdődő, egész hétvégét betöltő programokat kínáló Magyar Népdal Napja előtt jelenik meg. Ebben is számos tartalmas interjú lesz, például a rendezvény fellépői közül Palya Beával. Mélyrehatóan szeretnék foglalkozni a kultúrával, s a jövőben akár fesztiválszervezésben és egyebekben is gondolkodnék. Ám nem a felszínes, celebvilágot felvonultató formában, hanem itt is az értékteremtésre helyezném a hangsúlyt.

Prieger Zsolt tehát nyitottan áll hozzá új munkájához, a környezethez, és igyekszik megtalálni a kapcsot a tradíció és a mai kor szelleme között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!