Trallala párban vagy egyedül

2019.04.02. 17:30

Pintyek, kanárik vagy papagájok – ebben segít a fehérvári tenyésztő

Bájos, kedves tollasok is lehetnek házi kedvenceink, akik akkor érzik jól magukat a bőrükben és az otthonukban, ha értjük a nyelvüket. Ha megadjuk nekik, amire szükségük van. Papagáj, kanári vagy pinty? – e dilemma kapcsán beszélgettünk Körtélyesi Ferenccel, a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesületének tenyésztőjével.

S. Töttő Rita

Körtélyesi Ferenc több évtizedes tapasztalatával tudja, milyen problémákkal szembesülnek a kezdő madártartók

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Mielőtt madártartásba vágnánk, érdemes néhány fontos információ birtokába jutni, nehogy már a kellős közepén tartva okozzunk magunknak és tollas kedvencünknek kellemetlen perceket, időszakot. Körtélyesi Ferencet, a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesületének tenyésztőjét kértük meg, emelje ki a főbb tudnivalókat.

A papagáj

A papagáj legizgalmasabb előnye, hogy meg lehet tanítani beszélni – szögezi le a tenyésztő. Tartható egyedül vagy párban, de csak akkor legyen egyedüli madár, ha sokat vagyunk otthon – teszi hozzá. Ha sokat van ugyanis egyedül szerencsétlen jószág, bizony be tud stresszelni, akár a saját tollait is kiszedegeti. Vannak hangosabb papagájok, mint a nimfa, amelyet csak akkor válasszunk, ha nem zavar senkit az iszonyatos hangerő. Nagy testű papagájokat egyébként sem javasol a szakember panelban tartásra, mert azoknak bizony a hangjuk is hatalmas. Halk azonban a bourk, az ékes és a verébpapagáj, akiket társasházban is nyugodtan lehet tartani. Papagájunk előtt mindig legyen tiszta víz és eleség, hívja fel a figyelmet Ferenc, s felsorolja, mivel kedveskedhetünk még neki: zöldeket, salátákat, tyúkhúrt, gyümölcsöt kaphat, egyben vagy szeletben egyaránt. Nem szabad azonban adni neki a k betűs zöldségeket, kelkáposztát, karalábét, mert az felfújja, akár az embereket. Emésztő mindig legyen előttük, amely apró kavicsokból álló por – ez az eleség megemésztéséhez kell. A kagyló­zúzalékokban mésztartalom is van, amely pedig a csontoknak fontos. Szépiát is kapjanak – ami a tintahal meszes váza –, ez nem csőrkoptató, hanem kalciumpótló anyag számukra. Tollváltáskor, költéskor nagyon fontos! A fiatal madarat kézhez lehet szoktatni, el lehet engedni a lakásban – de nagyon kell arra figyelni, hogy az ablak le legyen függönyözve, mert ha nekimegy, súlyosan megsérülhet. És semmiképpen ne engedjük ki a szabadba, nem éli túl… Otthon a szobanövényeket is meg kell nézni, nem mérgezőek-e, hiszen a madarak kíváncsiak, megcsipkedik, megkóstolják, s ha toxikusak, el is pusztulhatnak. A kalitkát világos és huzatmentes helyen tartsuk, s nem árt tudni, hogy ha fokozatosan van hozzászoktatva, akkor a papagáj akár mínusz 4-5 fokig kint is tartható. Arra is nagyon figyeljünk, milyen hosszú távra tervezünk vele: van, amelyik csak 10-12 évig él, de van, amelyik akár 60-80 évig is.

Körtélyesi Ferenc több évtizedes tapasztalatával tudja, milyen problémákkal szembesülnek a kezdő madártartók
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kanári

A kanárit szintén lehet egyedül és párban is tartani. Ám ha egyedüli madár lesz, akkor hímet javasol a szakember, mert az ő éneke nagyon kellemes. Ha zavarónak tartja a gazda a hajnali trallalát, le lehet takarni, s csak akkor ébred, amikor leveszik róla a plédet. Ezzel a trükkel azonban visszaélni nem lehet! Egész délelőtt nem szabad a kalitkán hagyni, és elfeledkezni az etetésről, ugyanis gyors az anyagcseréje – az egész délelőtti éhezés súlyosan megviseli! A kanárit is ki lehet engedni a lakásban, de nem lesz olyan kézszelíd, mint egy hullámos papagáj – mondja a tenyésztő, hozzátéve, hogy nála is vigyázni kell ugyanúgy az ablakra, növényekre. Neki a zöldségeket, gyümölcsöket csak lereszelve szabad adni! Kereskedésben gyűrűs madarat vásároljunk csak, teszi hozzá, amely tartalmazza a korukat is. Az idősebbeknek bevett szokásaik vannak, s ugye rövidebb ideig lesznek velünk. A kanárik egyébként 10-12 évig élnek, de ez a tartási körülménytől is függ. Nyílt fészekben költenek, ami nagy csoda egy madártartónak, csodás élmény.

Pintyfélék

A pinty az egyik legszínesebb madártípus. Ferenc szerint a pintyfélék nem hangos madarak, ellenben kellemes, kedves hangjuk van. Ám őket kizárólag párban érdemes tartani! Nagyon társas lények, ám ha nem szeretnénk szaporulatot, választhatunk mellé azonos nemű társat is. Zárt odúban költenek, ahogy a papagájok. A kicsi pintyek, akik általában négyen, öten vannak, két hét alatt kikelnek. Ilyenkor a szülőknek nem csak magot kell biztosítani, hanem lágy­eleséget is, reszelt, főtt keménytojást reszelt háztartási keksz keverékével, amivel a fiókáikat tömik. Akik igen hamar elválaszthatók: 26-28 naposan már önálló életre képesek. STR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!