Aysa, a terror regénye

2018.02.14. 11:30

Petőcz András író is a szépprózanapi programsorozat vendége

Petőcz András Fehérváron, Pásztor Bertalan pedig Dunaújvárosban lesz irodalmi est vendége a széppróza napja apropóján.

Bokros Judit

Petőcz András regénytrilógiájáról beszél majd

Fotó: FMH-archív

A dunaújvárosi Intercisa Múzeumban csütörtökön 16 órától a Vörösmarty Társaság elnöke, Bobory Zoltán beszélget Pásztor Bertalan Vár-díjas íróval. A szerző nyugdíjas pedagógus, irodalomszervező, s már több kötete is megjelent. Drámákat ír, ezek sorában a legfrissebb az Eszterházyak az ár ellen című. Az irodalmi délutánon erről, valamint a drámaírásról szól majd a beszélgetés.

Pásztor Bertalan új drámáját mutatja be
Fotós: DH

A budapesti Petőcz András író, költő, szerkesztő már sokszor járt Fehérváron, például kötetbemutatón, vagy előadni egyéb irodalmi rendezvényen. A Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termében csütörtökön 18 órától a 2016-ban megjelent Aysa című regényéről mesél majd. Ez a könyv egy regénytrilógia harmadik része, az Idegenek és a Másnap című művek után. A regények önállóan is olvashatók, értelmezhetők, ám a történet összefügg, s a főszereplő is ugyanaz, csak öregszik. Az Idegenekben még kislányként van jelen, a Másnapban már a kamaszlány, majd a 30-as éveiben járó nő jelenik meg, az Aysában pedig évtizedek telnek el a történet végéig, így nyomon követhető az idő múlása.

Petőcz András regénytrilógiájáról beszél majd
Fotós: FMH-archív

Petőcz András úgy tudja, az övé az egyetlen olyan mű Közép-Európában, amely a széppróza műfajában foglalkozik a terrorizmus kérdésével. A főszereplő, Aysa ugyanis komoly megpróbáltatásokon megy keresztül: terrorcselekmény áldozata lesz, ám túlélőként folytatja életét, viszont a háború szinte követi őt. A harmadik részben a terroristák elfogják a nőt, aki egy táborba kerül, s ott szexrabszolga lesz – mesélt Petőcz András. A történetnek nincs konkrét helyszíne, a szerző nem nevez meg benne sem országot, sem népet, éppen azért, hogy bárhol, bárki által átélhető legyen. Ezt regénytechnikailag nehéz volt megoldani – tudtuk meg az írótól.

A súlyos témájú kötet jó szakmai kritikákat kapott, s a megfilmesítés lehetősége is fölmerült már. Petőcz András annak örülne, ha a három részt egy kötetben láthatná viszont, ehhez keres kiadót.

Az Aysával tehát csütörtökön délután lehet ismerkedni a Vörösmarty Társaságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!