Támogatás otthonteremtésre

2017.12.22. 07:00

Pároknak nyújt segítséget a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány

Huszonnégy pár kapott 66 millió forint otthonteremtési, otthonszépítési támogatást a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványtól, gyors elbírálást követően. Az alapító Mészáros Lőrinc az otthon és a család fontosságát hangsúlyozta az átadó ünnepségen.

Zsohár Melinda

f

Az alcsútdobozi Puskás Sporthotelbe hívták meg a fiatal párokat kis ünnepségre, különösen a kisgyermekeknek örültek az alapítók. Mészáros Lőrinc elmondta: egyelőre a két községben – Alcsútdobozon és Felcsúton – lakó pároknak biztosították a pályázati lehetőséget, ez az első alkalom a támogatás kihirdetésére. Az alapító reményét fejezte ki, hogy egyre többen pályáznak a későbbiekben, a kuratórium pedig megfontolja, bővíthetik-e a települések körét. A helyben lakó házaspárok, élettársak felső korhatára 35 év volt, a kuratórium megemelni készül ezt a határt is – tette hozzá.

Az alapítvány új lakóingatlan építésére vagy vásárlására ötmillió, használt lakás (ház) vásárlására négymillió, meglévő lakóingatlan felújítására, bővítésére másfél millió forint támogatást nyújtott. A sikeres pályázóknak Mészárosné Kelemen Beatrix kuratóriumi elnök nyújtotta át a dokumentumokat. Az idei pályázati időszak lezárult, de folyamatosan meghirdeti az alapítvány a pályázatot. Mészáros Lőrinc a keretösszeg emelését is kilátásba helyezte, amennyiben szükség lesz rá.

Huszonnégy család kapott támogatást az alapítványtól Fotó: Varga Ildikó

Sisa András jegyző, kuratóriumi tag közölte: nem kívántak akadályt gördíteni a támogatás elé jelzálog bejegyzésével, amely így nem zárja ki egyéb támogatás igénybe vételét. A banki hitelhez saját erőként is szolgálhat az alapítványi segítség. Néhány teljesíthető feltételt szabtak csupán, az egyik az elkövetkezendő tíz esztendőben a helyben lakás. Nem titkolt cél a fiatalok helyben tartása, egzisztenciális megsegítése, a közösség jövőjének építése.

Az otthonteremtési program követi a Mészáros Lőrinc által korábban létrehozott két alapítvány gondolatiságát. A Mészáros Alapítvány hat település felsőoktatásban tanuló fiataljait támogatja havi 50 ezer forint ösztöndíjjal, s a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány a jól teljesítő általános iskolai felsősöket igyekszik segíteni és motiválni. Mácsodi Ferenc kuratóriumi tag, református lelkész adventi szavai a lelkiséget erősítendő spirituális üzenetet hordoztak. Áldást mondott a családokra, a fiatalokra, a gyermekekre, hozzátéve: sokan könnyen képesek átkot szórni, ám az áldás osztásával mindnyájan gazdagodunk – az is, aki adja, s aki fogadja, az is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!