Koronavírus Fejérben

2020.05.12. 07:19

Öt fővel emelkedett a fertőzöttek száma Fejérben – A hétfői nap legfontosabb hírei

Egy csokorba szedtük a hétfői nap legérdekesebb híreit a koronavírussal kapcsolatosan Fejér megyéből, valamint mutatjuk a kedd reggeli friss adatokat is.

feol.hu

338 fertőzött a megyében

Kedd reggelre a hivatalos tájékoztató oldal szerint öt fővel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma megyénkben. Ez azt jelenti hogy 333-ról 338-ra ugrott a betegek száma.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Folyamatosan visszatér az élet?

Noha kezdetben több helyen voltak még zökkenők a hivatalokban a home office-ra váltásnál, az efféle munkarend mégis működőképesnek bizonyult Fejér megyében is. Egyelőre a legtöbb helyen még várnak a személyes ügyintézés újraindításával.

Mindezt természetesen első kézből, vagyis az önkormányzatokban, a polgármesteri hivatalokban dolgozóktól tudjuk. Körképünk főbb kérdései: a tapasztalatok alapján menynyire ment gördülékenyen az ügyintézés a szigorúbb szabályozások idején, milyen megoldásokat alkalmaztak az önkormányzatoknál, s mikor várható, hogy az egyes településeken visszatér az élet a hivatalokba is?

Teljes cikkünket itt olvashatja.

Kevesebb diák dolgozhat

A járványhelyzet gazdasági következményei a diákmunkások és a diákszövetkezetek helyzetét is megnehezíti. Jelenleg a kínálat meghaladja a keresletet, az előzetes számítások szerint ez a nyári időszakban is így marad.

Diákmunkák számpontjából a nyári hónapokban van a legnagyobb „dömping”, hiszen a középiskolások és az egyetemisták egyre nagyobb száma szeretné hasznosan eltölteni a nyarat. Mindemellett egyre többen vállalnak tanév közben is diákmunkát, akár iskola után, akár hétvégén.

Az egyik fehérvári irodával is rendelkező diákszövetkezet igazgatójától megtudtuk, alapvetően a járványhelyzet idején is igény van diák munkavállalókra. Az üzemek átmeneti leállása sok pozíciót egyáltalán nem érintett negatívan, hiszen például a mérnök és az informatikus szakhallgatók jelen helyzetben is megtarthatták pozíciójukat, ám a vírushelyzet hatása így is érződik.

Eltérő szabályok az esküvőkön, temetéseken

A május 4-én életbe lépett, a kijárási korlátozást enyhítő intézkedések az esküvők és a temetések szigorú rendjén is lazítottak némileg.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy több helyen lehetőség van az esküvőn résztvevők létszámának növelésére. A megyeszékhelyen például a korábbi nagyon szűk kört a Hiemer-ház házasságkötő termének adottságaihoz igazítva és a másfél méteres távolságot betartva huszonnégy személy jelenlétére bővítették. Az utóbbi hetekben egyébként harmincnégy kérelem érkezett a kitűzött esküvő időpontjának módosítására Fehérváron. Aki nagyobb létszámú esküvőt szeretne, annak a Hiemer-ház báltermét tudják biztosítani. Ezt azonban előzetesen egyeztetni kell.

Mivel a személyes ügyfélfogadás átmenetileg szünetel az esküvőszervezéssel kapcsolatban, ezért módosítási kérelmeket jelenleg csakis írásban lehet benyújtani. Új esküvői szándék bejelentésére személyesen várhatóan május 18-tól lesz lehetőség Székesfehérváron.

A május 4-étől életbe lépett új szabályozások lehetővé teszik, hogy a kegyeleti szabályok és a biztonságos távolság megtartásával korlátozás nélküli résztvevői számmal lehet temetéseket tartani. Azonban, ahogy azt Vadász-Király Edittől, a Kegyeleti Központ vezetőjétől megtudtuk, a temetési szertartásokon a ravatalozókban, annak méretétől függően továbbra is legfeljebb 5–10 hozzátartozó tartózkodhat. A központi ajánlásokat tekintik mérvadónak a lapunk által megkérdezett vidéki temetőkben is. A szertartások egyébiránt a megszokott módon folynak, vagyis az elhunytat búcsúztató egyházi vagy világi személy kimegy a temetésekre.

Új mentőautó érkezett Martonvásárra

A helyi mentőállomás kapta az egyik új autót, amiket a Mentők Napja alkalmából adtak át az Országos Mentőszolgálatnak.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, valamint Szabó Tibor polgármester. Mindketten támogatásukról biztosították az állomást.

A város vezetője bajtársakként üdvözölte az állomás alkalmazottjait. Beszédében kiemelte a közösség éltető erejét, hogy ebben a vészterhes időben is nemcsak a martonvásáriak, de a környékbeli falvak lakói is számíthatnak az egészségügyi dolgozókra, a mentőkre, akik fáradhatatlanul dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!