Jól telelnek az őszi vetésű növények

2018.01.04. 11:30

A gondos gazda télen sem kerüli el a határt

Elégedettek a gazdák az ősszel elvetett növények eddigi fejlődésével: a búza-, az ősziárpa-, valamint a repcetáblák jó állapotban várják a kemény hideget.

Dávid Erzsébet

njn

– Sokat jelent, hogy optimális időben, jól előkészített talajba került a vetőmag, s az, hogy az eddigi kedvező időjárás még a megkésve elvetett növények fejlődésének is kedvezett – mondja a Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.

Bár ilyenkor nyugalom van, nincs munka a földeken, Szabó Gábor most is rendszeresen kilátogat a határba, hogy figyelemmel kísérje

a növények fejlődését.

Mint mondja, gyönyörűek a gazdaság búzatáblái, s szépen „alakul” a repce is: hozza a három 8-ast, azaz 8 mm nagyságú a levélzete, a gyökere és a gyökérnyaka is. Az őszi árpa kicsit „túlteljesített”, nagyobb a lombfelülete, de ez nem befolyásolja kedvezőtlenül a további fejlődését. A szakember tapasztalata szerint jó állapotban várják a kemény hideget az őszi vetésű növények. A gazdáknak egyelőre egy kiadós ónos eső vagy hosszabb ideig megmaradó, keményre fagyott hóréteg adhatna munkát, akkor ugyanis a hópenész kialakulásának megakadályozása végett szükségessé válhatna a tábla „szellőztetése”, a jégréteg traktorral való feltörése.

Bár ilyenkor szünetel a munka a földeken, Szabó Gábor mégis gyakran kilátogat a határba, figyelemmel kíséri a növények fejlődését Fotó: Borbély Béla

Elégedett a földeken és a kísérleti parcellákon látottakkal az MTA Agártudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa is.

Vida Gyula szerint a szerencsés időjárási körülmények, a megfelelő agrotechnika és a jó fajtaválasztás együttes eredménye a növények mostani kedvező fejlődése. Emlékeztetett rá, hogy a magágy készítését kiadós, időben érkezett csapadék előzte meg, s így a vetőmag optimális körülmények között kerülhetett a földbe.

A szakember szerint ahhoz, hogy az őszi vetésű búza- és árpatáblák jól vészeljék át az esetleges kemény fagyokat, az kell, hogy a hideget is jól tűrő fajtákat termesszenek a gazdák. A jó fajtaválasztás bizonyítékaként, eredményeként említette: annak ellenére, hogy januárban néhány napig mínusz 20 fokot mértünk, s napokig 10 fok körüli hideg volt, majd az aratás előtt még szárazságtól és forróságtól is szenvedett a búza, országosan 5440 kilogramm hektáronkénti átlagtermést sikerült betakarítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!