Koronavírus Fejérben

2020.05.06. 07:29

Négy fővel nőtt a fertőzöttek száma Fejér megyében – A keddi nap legfontosabb hírei

Az elmúlt heteket a koronavírus és az annak megelőzésére tett intézkedések alakítják. Összegyűjtöttük a keddi nap ehhez kapcsolódó, megyénket érintő híreit

feol.hu

Fotó: koronavirus.gov.hu

310 fertőzött a megyében szerdán

A koronavirus.gov.hu tájékoztatóoldal szerint kedden a fertőzöttek száma 306 fő volt, míg kedd reggelre ez a szám 310-re emelkedett, tehát a beazonosított fertőzöttek száma 4 fővel nőtt. Összesen pedig 3111 fő beazonosított fertőzött van az országban.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Online fogadóóra május 7-én

Közösségi oldalán tette közzé Cser-Palkovics András polgármester, hogy csütörtökön 15 és 17 óra között online fogadóórát tart.

A kérdéseket itt lehet feltenni a polgármesternek:

 

Sokan éltek a lazításokkal megyeszerte

Rég nem látott „jeleneteknek” lehettek tanúi azok, akik ezen a hétfőn végigsétáltak a Velencei-tó partján vagy éppen a fehérvári, bicskei belvárosban. Emberek ültek a teraszokon. Sört ittak, mi több, volt, aki ebédet is el mert fogyasztani. Azért csak óvatosan, a járványnak még nincs vége!

Már a kora délutáni órákban szemmel láthatóan felpezsdült az élet Székesfehérvár belvárosában is. Az elmúlt hetek üressége után újra megtelt élettel a Fő utca. Tegnap óta újra várják a vendégeket a cukrászdák, a sörözők, az éttermek teraszai, kerthelyiségei, és ezt bizony kihasználta a lakosság. A nyitás első napján egyes vendéglátóegységek teraszai máris csordultig teltek, és sokan már ekkor kisebb társaságba verődve, a napsütötte teraszokon fogyasztották el ebédjüket.

Az egyik fehérvári, belvárosi söröző tulajdonosa szerint az emberek már nagyon várták, hogy együtt
lehessenek, ezt a sűrűn körbeült asztalok is mutatták tegnap Fotó: Fehér Gábor / FMH

A felszolgálók mosolyát szájmaszk takarja a gárdonyi Gulyás csárdában, amely hétfőn déltől azonnal megnyitotta teraszát a vendégek előtt, amint erre lehetőség volt. De az öröm az biztos, még ha nem is látszik a takarástól – fogalmazott a Fejér Megyei Hírlapnak Mátyás László főpincér, utalva az elmúlt hetek nehézségeire, amelyek rányomták a bélyegüket a több mint negyven fölötti munkavállalót foglalkoztató cégre.

A Fejér megyei körképet a lazításokról ebben a cikkünkben olvashatja.

Továbbra is marad a tilalom a kórházakban

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, a kórházakban a járóbeteg-ellátás indul fokozatosan újra, a fekvőbetegosztályokon azonban továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom, így ez utóbbiban egyelőre nincs változás. Engedélyezik az apás szüléseket azokban az esetekben, ahol a lelki támaszt nyújtó apa egészségi állapota nem jelent veszélyt a környezetére.

Az országos tiszti főorvos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az idősotthonokban továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom, egészen a járvány végéig, hiszen az idős emberek a koronavírus-járványban kiemelt kockázati csoportnak számítanak.

Változott a betegellátás rendje a fehérvári kórházban

Hivatalos közleményben tájékoztatott a kórház vezetősége: a járóbeteg-szakellátások esetében – beleértve a diagnosztikai és fogászati szakellátásokat – rendelésre kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban tudnak beteget fogadni a szakemberek.

Az előjegyzés fő szabálya, hogy óránként legfeljebb négy embert vizsgálhatnak az adott rendelés keretében. Időpontot csak rendelési időben kérhetnek a páciensek – foglalt jelzés a vonal túlterheltsége miatt elképzelhető. A rendelőbe, valamint a váróterembe belépni csak maszkkal – vagy egyéb textillel – eltakart szájjal, orral lehetséges. Belépéskor kézfertőtlenítő használata kötelező, távozáskor mindez „csupán” ajánlott. Ehhez kézfertőtlenítőt a bejárat mellett találhatnak az érkezők. A rendelőbe belépéskor – panasztól függetlenül – minden esetben testhőmérsékletet mérnek.

A váróban egymástól másfél, két méter távolságban tartózkodhatnak a betegek. A járványügyi veszélyhelyzet idején lejárt szakorvosi javaslatok a következő fél évben érvényben maradnak. Emellett, tekintettel arra, hogy Fejér a legfertőzöttebb megyék közé tartozik, az elektív (tervezett) műtéti ellátásokat május hónapban nem indítják el a kórházban – értesültünk. Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatása alapján, aki személyes vizsgálatot igénylő esettel fordul orvoshoz, annak is kötelező telefonon előzetesen időpontot kérnie, a rendelőbe belépni pedig csak maszkban, az előírt szabályok betartásával lehetséges. A háziorvosok, a házi gyermekorvosok, valamint a fogorvosok telefonszámai és az ügyeleti telefonszámok is elérhetők a városi honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!