Ambiciózus csapatokat keresnek

2020.02.26. 11:30

Nagyszabású támogatói rendszert indít a kormány – Fehérváron járt az államtitkár

Ezúttal azonban új szemléletmód alapján választják ki a nyerteseket: nem ötletek megvalósítását támogatják, hanem ambiciózus, tehetséges csapatokba fektetnek. Fejér megyében járt a felelős államtitkár kedden.

S. Töttő Rita

György László (b) a fehérvári Abu Alba Kft.-nél tett, Varga József tulajdonos-ügyvezető által kísért látogatása során hangsúlyozta: a cég jó példa arra, hogy a műanyag termékeket gyártó vállalkozások is tudnak fenntartható és zöld módon működni, az itt felhasznált műanyagok száz százalékban újrahasznosulnak

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kis- és középvállalkozások (kkv) képviselőinek szervezett tájékoztató fórumot a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. a Gazdaság Házában.

A Fejér megyében elérhető gazdaságfejlesztési pályázatokon túl a kkv-k támogatását célzó Magyar multi programot mutatta be az érdeklődőknek országjáró körútja keretében György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A rendezvényen elhangzott: tavaly elfogadta a kormány a kkv-stratégiát, mely a vállalkozók széles körű bevonásával készült. Az illetékes minisztérium Fejér megyei kkv-vezetőkkel is több alkalommal találkozott. A most bemutatott Magyar multi program pályázati felhívásai több mint 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járulnak hozzá a vállalkozásfejlesztési célok eléréséhez.

György László (b) a fehérvári Abu Alba Kft.-nél tett, Varga József tulajdonos-ügyvezető által kísért látogatása során hangsúlyozta: a cég jó példa arra, hogy a műanyag termékeket gyártó vállalkozások is tudnak fenntartható és zöld módon működni, az itt felhasznált műanyagok száz százalékban újrahasznosulnak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

– Röviden szólva, keressük a jövő magyar multivállalkozásait, azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek nagy multinacionális vállalattá válhatnak – szögezte le az államtitkár. – Amelyek mindemellett megőrzik magyar jellegüket, hiszen magyar tulajdonosaik vannak és ők otthonuknak tekintik hazánkat, és számukra érték a magyaroknak munkát teremteni, a térséget felvirágoztatni. Azt látjuk, ahol sikeres gazdaságok működnek – a fejlett országokban – ott az ilyen multivállalatok adják a vállalkozások gerincét. A Magyar multi program keretében tehát azokat a vállalkozásokat keressük, amelyek bizonyították az elmúlt években, hogy nagy növekedésre képesek, azaz három egymást követő évben évi 20 százalékkal növekedtek vagy az exportjukat 50 százalékkal növelték éves átlagban – mert évtizedes távlatokban nézve ezekből a vállalkozásokból lesznek azok a magyar multik, amelyek Magyarországon a tartós gazdasági fejlődés alapját képezik – foglalta össze nagy vonalakban a pályázati feltételeket György László.

A programban részt vevő vállalkozásokkal ­vállalati interjút készítenek, mert a Harward Egyetem kutatásai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a befektetők – az úgynevezett kockázati tőke – nem is annyira a termékötletet keresik, hanem az alkalmas menedzsmentet. Merthogy egy alkalmas vezetőséggel szinte bármit meg lehet valósítani. A kockázati tőke éppen ezért az Egyesült Államokban is csapatokba fektet, nem ötletekbe. Ezeken az interjúkon tehát eldől, hogy a jelentkező vállalkozások mennyire ambiciózusak és a vezetőik mennyire tehetségesek. Ezt egy szakértői testület értékelése követi, melynek alapján kiválasztják azt az ötvenet, amelyeket fejleszteni fognak a Magyar multi program keretében. A harmadik fázisban elkészülnek ezeknek a vállalkozásoknak a fejlesztési tervei, a negyedikben pedig megvalósulnak. Uniós forrásból biztosítanak támogatást a vállalkozások számára. A fejlesztési tervek elkészítésére 5 és 40 millió forint, a teljes tervezés 35-40 százalékát kitevő, vissza nem térítendő támogatást kapnak. Azok megvalósítása esetén pedig további 50 és 400 millió forint közötti támogatásra számíthatnak a vállalkozások, ami szintén a teljes bekerülési költség 35-40 százaléka.

A pályázati lehetőségek bemutatása mellett szó volt azokról a programokról is, amelyek azokat a vállalkozásokat segítik, amelyek nem férnek be a Magyar multi programba. – Számunkra ugyanolyan fontos, hogy azok a vállalkozások is segítséget kapjanak, amelyek ugyan ekkora fejlődést nem tudnak produkálni jelenleg, de struktúraváltásra készülnek, szeretnék növelni az egy főre eső termelékenységüket – tette hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!