Púder, parfüm, szépségtapasz

2018.02.17. 20:00

Ezekkel a trükkökkel csábítottak az elmúlt századok hölgyei

Gondoltad volna, hogy a színes, például kék haj nem csak a mai kor divatja?

Nagy Annabella

Bizony rengeteg átalakuláson ment keresztül a szépségápolás mikéntje. Minden kornak megvolt és megvan a maga szépségideálja, aminek szeretnénk megfelelni. Azt gondolnánk, hogy korunk hölgyeinek nehéz a dolguk, de tévedünk, sokkal komolyabb elvárások kényszerítették a nőket és férfiakat is egyaránt a párválasztás során – tudtuk meg Szima Viktória előadásából.

A csábítás trükkjeiről

A Fekete Sas Patikamúzeum Valentin-napon egy alkalomhoz illő előadással és egy apró meglepetéssel, vendégváró gumicukor szívvel kedveskedett az érdeklődőknek. A sok jó ember kishelyen is elfér mondás tökéletesen jellemzője a rendezvénynek, alig lehetett a teremben elférni, akkora népszerűségnek örvendett a csábítás trükkjei címet viselő program.

Szima Viktória, a Fejér Megyei Levéltár munkatársa egy virtuális utazásra invitálta a jelenlévőket, letűnt korok kozmetikumainak világába. Megismerhettük a barokk és rokokó szépségideáljait, és az apró kis trükköket, mellyel elcsavarhattuk volna választottunk fejét.

A szépségideál korszakonként és a földrajzi elhelyezkedéssel is változott, de általánoságban elmondható, hogy minden népnél a legvágyottabb külső az volt, amelyik a legritkább is – árulta el Viktória. Például ahol az időjárás miatt az emberek sötétebb bőrű és hajszínűek voltak ott a minél fehérebb árnyalatok és világosabb haj volt a cél. A kívánt külső érdekében bármit képesek voltak bevetni mind a nők, mind a férfiak. (Igen, a férfiak is alkalmaztak sminket.)

Nagyon sokan érdeklődtek Szima Viktória előadása iránt

Mindennek megvolt a jelentése

Púder a fehérebb bőrért, vörös árnyalatok az ajakra, arcra. A szépség főként a jó egészséget jelentette, így a hölgyek vörös és dús ajka a vérbőséget, jó vérkeringést, ezáltal szexuális aktivitást jelentett. A minél nagyobb, bociszemek elérése nem csak most, régen is fontos volt. A férfiaknak a nagy szemekről a csecsemők jutnak eszükbe, akit mindenáron védelmezni kell. Vonzó volt a férfiak számára, ha szívük hölgye, minél ártatlanabb és törékenyebb.

Régi korok szépségápolási tippjei:

  • Parókák használata, ezeknek a festése
  • Pirosító használat a rang és vérbőség jeleként, nem csak a nőknek!
  • A szőrtelenítés is jelen volt, majd az ápoltság részévé vált.
  • Fűző használat (A fűző egy jele is volt annak, hogy a hölgy szabad préda. Látták rajta a férfiak, hogy nem várandós.)
  • Kék festék: A kék festéket nem csak a hajra, de a bőrön lévő erek imitálására is használták. Abban a korban alkalmazták, mikor a nagyon vékony, törékeny hölgyek voltak a kívánatosak. Minél jobban látszik az érhálózatunk, annál vékonyabbak vagyunk.
  • Szépségtapasz: Úgynevezett mű anyajegy. Szépségtapasszal fedték le az arcukon megjelenő szépséghibákat. Ez a szépségfolt köré kialakult egy jelentéshálózat is, ami alapján könnyen felismerhettük, kinek érdemes udvarolni. Először is az elhelyezése nagyon fontos: ha homlokra helyeztük, az méltóságteljes hölgyre utalt, ha a szem mellé, akkor a szenvedélyességünk dominál. Ledérségről árulkodott az orca közepére helyezett pötty, aki a szája mellé helyezte ő csókos kedvében volt, titoktartó hölgyek az áll közepére tették, míg a szív mellé helyezett a nagylelkűséget takart. Később megjelentek más formák is, ezzel a jelentés is változott: a szemünk alá helyezett félhold azt jelentette, hogy éppen friss szerelmi bánatban vagyunk. Viszont ha ide egy csillag került az azt jelentette, hogy éppen új szeretőt találtunk. Ezzel nagyon könnyű dolga lett a fiatal embereknek, mert rögtön kiszúrta a tömegből ki foglalt, ki szomorú, kinek kell udvarolni.
  • Kozmetikumuk fejlődése

    Szima Viktóriától sokat megtudtunk a szépségápolás történelméről. Mint minden más, a szépségápolás kezdete is az egyiptomiakhoz nyúlik vissza. Náluk jelent meg elsőként a parfüm. Az ókori egyiptomiaknak a megjelenés fontos ügy volt. Egy ember megjelenése utalt a státuszára, a társadalomban betöltött szerepére. Nefretiti például aranyra festette a körmeit.

    A szépségápolás kezdete Egyiptomig nyúlik vissza Fotó: pixabay.com

    Az ókori Rómában a hajfestés is komoly szerepet kapott, megjelentek a fekete és kék frizurák. A mai kor érdekes színes frizuráinak eredet egészen az ókorig nyúlik vissza.

    A kozmetikumok és a szépítkezés fejlődésének a sötét középkor vetett véget, majd arab orvosok fejlesztették tovább a reneszánsz idején.

    Ezt próbáld ki! – Pomádé

    A pomádé egy reneszánsz korabeli arcpakolás, de ma is könnyedén elkészíthetjük otthon. Vegyünk egy jól megérett almát, reszeljük le egy tálba. Majd célunktól függően a következőket rakhatjuk hozzá: uborkát a hidratált bőrért, epret a fehérebb arcért vagy szegfűszeget bőrünk fertőtlenítéséért. Garantált hatás, és ennél olcsóbb arcpakolást nem is kapunk a boltokban.

    A kozmetikumok fejlődésének új lendületet adtak a földrajzi felfedezések. Új alapanyagok jelentek meg, amiket hasznosíthattak. Szépségápolás szempontjából a burgonyának és a kakaónak volt a legnagyobb jelentősége. Ha belegondolunk ma is több krémünkben ott a kakaóvaj. Akkoriban ránctalanításra, zsírkiválasztásra használták, de óvatosan kellett vele bánni nagy mennyiségben ellenkező hatást váltott ki: tele lettünk pattanással.

    A szépség nem egyenlő a tisztasággal!

    Lehet, hogy meghökkentő, de a tisztaság nem járt együtt akkoriban a szépségápolással. Veszélyes dolognak tartották a tisztálkodást. Mosakodáskor csak a tisztaság látszatára törekedtek, illatos virágvízzel mosták az arcukat. A fürdés mellőzése viszont jó alapot adott a parfümök térhódításának. Szintén a tisztaság hiányára vezethető vissza a magassarkúak megjelenése. Akkoriban ugyanis nem voltak toalettek, így mindenki ott könnyített magán, ahol tudott, ha nem akartuk, hogy bokáig ellepjen minket a salakanyag, akkor minél magasabb sarkú cipőt választottunk. Illetve esernyőt vittünk magunkkal, hogy ne a nyakunkban landoljon az utcára öntött végtermék.

    Marie Antoinette már ifjú korában is módfelett kedvelte a cicomát, sokat áldozott a szépségére. Pazarló életmódnak tartották az övét: rendszeresen fürdött, néha pezsgőben is. Forrás: Wikipédia

    A szépségért meg kell szenvedni!

    A régi korok szépségápolási termékeire egyáltalán nem mondható el, hogy bőrbarát volt. A legtöbb kozmetikum tele volt mérgező anyagokkal. Az ókori egyiptomiak mérgező cinóber (higanyszulfid) festékkel pirosították ajkukat és arcukat. A római-korban a nők pedig nem egy ólom tartalmú púdert használtak. Ma már biztos nem kennénk ilyeneket az arcunkra, de akkoriban tényleg elmondható volt: a szépségért meg kell szenvedni.

    Ilyen tégelyekben tartották a púdereket és pirosítókat. Fotó: Nagy Annabella

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!