Hagyomány

2018.02.13. 11:30

A barátságtalan időjárás sem veszi kedvét a mohai tikverőzőknek!

Rengeteg érdeklődő jelenlétében indult el Fejér megye leghíresebb farsangi szokása, a mohai tikverőzés.

Tringli Alexa

Fotó: Tringli Alexa

Amint arról már korábban beszámoltunk, a jeles eseményre már január óta készült a település. A tikverőzés játékának szereplői mindig fiatal fiúk, legények. Kenderszakállas, pirosra festett orrú és szemöldökű fekete filcből készült álarcot viseltek.

Ruhájuk rongyos, szalagokkal teleaggatott, kezükben furkósbot. A 8-10 álarcos mellett két fiú lánynak öltözött fel, ők viszik a kosarakat, melybe az adományok, bor, tojás és fánk kerültek.

A játék régen folyamán házról-házra jártak, termékenységvarázslás céljából finoman „elfenekelték” a tyúkokat, és bekormozták a lányokat, fiatal menyecskéket. Ma már minden érdeklődőnek, kicsitől a nagyig, összekenik az arcát, a gyerekek egyenesen könyörögtek, hogy még feketébb lehessen az arcuk, és a tyúkok elfenekelése is ma már csak hamuval megszórást jelent.

Az eseményen rengeteg érdeklődő vett részt a hideg és havas eső ellenére is. A gyerekek eleinte tartózkodással nézték a hangoskodó, kiabáló tikverőzőket, de amint azok elkezdték őket megkenni hamuval, sikítozva és nevetve próbáltak elmenekülni előlük. Rengeteg fénykép készült a beöltözött maskarásokkal, mindenki büszkén mutatta kormos orrát, arcát.

A tikverőzők szereplői, a két kosaras „leányzó,” a szalmatörök és a maskarások épp bebocsátásra várnak egy háznál. Fotó: Tringli Alexa

A fotózkodás után indult el a felvonulás, ahol a tikverőzők bementek a házak udvarához, ahol fánkkal és borral kínálták őket, majd a hátsó részen megkormozták a tyúkokat és indultak tovább. Eközben a gyerekek a kapun kívül, és a kerítéseken lógva kántáltak a tyúkoknak. Jó hangulatban telt az idei tikverőzés, a mohaiak remélik, hogy jövőre még több érdeklődő vesz részt ezen az évszázados és egyedi hagyományon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!