Nemzeti ünnep

2018.03.15. 17:30

Ünnepi megemlékezés Székesfehérváron a Városház téren

A Városház téren ünnepi megemlékezés keretében mondott beszédet Cser-Palkovics András polgármester és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Sági Zoltán

Fotó: Koppán Viktor

A köszöntőkre az utcaszínház produkciója után került sor a történelmi zászlósor, lovas huszárok és hagyományőrző forradalmi honvédek díszsorfala mellett. A megemlékezésen megjelent Varga Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, Simon László kormánymegbízott és Spányi Antal megyéspüspök is.

A polgármesteri köszöntő Kossuth 1848 március 3-i szavait idézte: „nekünk, tekintetes rendek, kiket a nemzet azzal bízott meg, hogy jelene felett őrködjünk és jövendőjét biztosítsuk, nekünk nem szabad szembehúnyva várni, míg hazánkat a bajok özöne elborítja. Megelőzni a bajt, ez hivatásunk, és akként vagyok meggyőződve, hogy ha ezt elmulasztanók, Isten, világ, sőt önlelkiismeretünk előtt felelősekké válnánk mindazon szerencsétlenségért, amely az elmulasztásból következendik.” Mint Cser-Palkovics András kihangsúlyozta: fontos, hogy a szavak valódi jelentését tiszteletben tartva tudatosítsuk, mekkora a különbség aközött, ha valaki egy diktatúrában az életét kockáztatva emel szót – és aközött, ha valaki két kényelmes étkezés között kiált diktatúrát.

Fotó: Koppán Viktor

Molnár Krisztián kiemelte: a reformkor nagyjai tudták, hogy a szegény ország kiszolgáltatott. Tudták, hogy amíg Magyarország csak a nyugati árucikkek felvevőpiaca, amíg gazdasága nem tud saját lábra állni, addig minden más nemzeti ügy sorsa is meg van pecsételve.

Az ünnepi beszédeket követően a város vezetése, a katonai és rendvédelmi szervezetek, valamint az egyházak és számos civil szervezet képviselői az Ady Endre utcában, az egykori Fekete Sas szálloda előtt katonai tiszteletadás mellett helyezték el a kegyelet koszorúit.

Az ünnepi megemlékezés a Városház térre visszatérve egy flashmobbal zárult, amelynek során a Székesfehérvári Diáktanács tagjai a Nemzeti dalt szavalták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!