Régi álmok és új dimenziók

2020.03.10. 11:30

Májusra talán világosabban látni, pontosan mi épülhet fel Börgöndön

Bár a fejlesztés részleteire még várni kell, a megyeszékhely polgármestere és a börgöndi repülőtér jelenlegi üzemeltetője üdvözli a kormányhatározatot

Tihanyi Tamás

Szilády Dezső és Cser-Palkovics András egy régebbi repülőmajálison. Mindketten üdvözlik a kormány szándéká

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kormány határozott a börgöndi leszállópálya fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről: a közlemény még március 3-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

A döntés értelmében a kormány egyetértett az Alba Airport nemzetközi kereskedelmi repülőtérré való fejlesztésével, felkérte az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert és a miniszterelnök kabinetfőnökét, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával készítsen előterjesztést a szükséges intézkedésekről.

– Nagyon örülök annak, hogy a kormány foglalkozott a börgöndi repülőtér és ezzel Fehérvár közlekedésének, egy még jobb kialakításnak az ügyé vel – mondta Cser-Palkovics András polgármester. – Mi mindig azt mondtuk, Börgönd nagyon jó adottságú helyszín. A város körülbelül egy éve letett az asztalra egy koncepciót, amely egy nemzetközi sport- és üzleti célokat szolgáló kis repülőtérnek a kialakítására vonatkozik. Most ennek a megvalósítására nyílik lehetőség.

Ahogyan az a kormányhatározatban is olvasható, bizonyos egyeztetések a következő hetekben a különböző szakminisztériumokkal megtörténnek, várhatóan április–május fordulójára már okosabbak leszünk.

A mi célunk annak az elképzelésnek a megvalósítása, ami adott esetben a későbbiekben magában hordozza egy további fejlesztés lehetőségét, de amit a város egy évvel ezelőtt megfogalmazott. A terv, amelyről a városvezető beszélt, egy viszonylag kis gépek fogadására alkalmas, de akár nemzetközi forgalmat lebonyolítani képes kis repülőtérre vonatkozik.

Szilády Dezső és Cser-Palkovics András egy régebbi repülőmajálison. Mindketten üdvözlik a kormány szándéká
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ez alapvetően kis méretű sportgépeket, üzleti forgalmat, turizmust jelent, s legfeljebb 70-80 személyes légi járművek fogadására lehet alkalmas ez a leszállópálya – részletezte Cser-Palkovics András.

– Úgy gondoljuk, ez az, ami megvalósítható úgy, hogy kihasználja a város logisztikai lehetőségeit, tovább javítja annak megközelíthetőségét, de semmi olyan zavaró hatással nem jár, amely a városlakókat negatívan érintené. Úgy megyünk az egyeztetésekre, hogy ezt az elképzelést szeretnénk megvalósítani. – Hosszú évek óta semmi sem történt a repülőtér fejlesztése kapcsán, ezért üdvözöljük a kormányhatározatot, bár a fejlesztés részleteire még várnunk kell – nyilatkozta lapunknak Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, amely szervezet negyedszázada üzemelteti a légikikötőt.

– Köszönetet és tiszteletet érdemel a repülők csapata, hogy ezen idő alatt őrködtek a leszállópálya megmaradásán és dolgoztak a fejlesztés lehetőségén. Mára azonban méltatlan körülmények között teszik a dolgukat, azonnali infrastruktúra-fejlesztésre van szükség, függetlenül a beruházás megkezdésétől. Szilády Dezső véleménye, hogy a kormányhatározat megszületése nagy sikere Fehérvárnak, Cser-Palkovics Andrásnak és Vargha Tamás országgyűlési képviselőnek.

– Mi, repülők olyan reptér fejlesztésében vagyunk érdekeltek, ahol helye van a sportrepülésnek, a szabadidősportoknak és a fiatalok képzésének – folytatta Szilády. – Szem előtt kívánjuk tartani, hogy a fejlesztést követően Székesfehérvár és környéke számára a repülőtér ne jelentsen a mainál nagyobb terhelést. Egy ilyen légi közlekedési desztináció új dimenziót nyithat a térség fejlődése előtt.

A világ fejlettebb országaiban már régóta tudják: két kilométer autópálya nem vezet sehová, két kilométernyi leszállópálya azonban a világgal köt össze!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!