264 millió forint

2018.03.06. 14:00

Kormányzati forrásból renoválják a lovasberényi templomot

A Székesfehérvári Egyházmegye jelentős támogatást kapott a kormánytól a lovasberényi katolikus templom felújítására. A püspökségen tegnap írták alá a kivitelezési szerződést.

Nagy Zoltán Péter

A fehérvári püspökségen szerződéssel adta át a kormányzati támogatást Tessely Zoltán (j2) a beruházónak

Fotó: Burján Zsigmond FTV

Tekintettel arra, hogy a támogatást a Magyar Kormány biztosítja, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos írta alá a szerződést az ARTemisz & Sofi a Építőipari Kft. és a Berczel Hungary Építőipari és Szolgáltató Kft. által létrehozott konzorcium vezetőjével. A beruházást Lovasberényben valósítják meg a katolikus templom felújításával, melynek értéke meghaladja a 264 millió forintot.

A Váli-völgyben egykor erős hittel éltek emberek

A lovasberényi templom állagának romlását több tényező is befolyásolta: évtizedek óta nem történt állapotjavító beruházás, nem volt megoldott az építmény körül a csapadékvíz-elvezetés, és az ereszelés is hadilábon áll. Ezen tényezők együttes hatására a templom falai repedeznek, és veszélyeztetik az épületet. Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a terület országgyűlési képviselője kérdésre válaszolva elmondta: „A templomok, amiket a megyés püspökség szeretne megújítani, a helyi közösségek ékkövei. Arra utalnak, hogy a Váli-völgyben egykor milyen erős hittel éltek emberek.”

A szerződés aláírásakor a püspök felhívta a figyelmet, hogy a lovasberényi templom építészetileg is komoly érték, de történelmileg is jelentős emléke a településnek, ám az évszázadok alatt rossz állapotba került, mert a templom karbantartása, állagmegőrzése meghaladja a helyi közösség és a püspökség erejét. Az adományozó kormány nevében Tessely Zoltán kijelentette:

Bár kicsit szomorú, de manapság jóval kevesebben látogatják a templomokat, mint régen, de mi nem mondhatunk le arról, hogy gyökereinket megőrizve sokkal többen legyenek a templomba járó emberek. Éppen ezért szükséges a templomok, e neves építészeti remekművek állagának megóvása.

A felújítás során várhatóan a tető, a homlokzat és a nyílászárók felújítása kerül a középpontba, emellett a külső elektromos és villámvédelmi rendszert javítják meg, és felújítják a lábazatot, valamint a templom környezetét, várhatóan 2019 januárjára.

A fehérvári püspökségen szerződéssel adta át a kormányzati támogatást Tessely Zoltán (j2) a beruházónak
Fotós: Burján Zsigmond FTV

Arra a kérdésre, milyen felújítások, beruházások várhatók az egyházmegye területén, a megyés püspök így válaszolt: „Jelentős kormányzati támogatás áll most az egyházmegye rendelkezésére. Ezekkel épületeinket, iskoláinkat tudjuk rendbe tenni, a közösségek számára tereket biztosítani.” A püspök megemlítette a Szent Imre iskola bővítését Székesfehérváron. Mint elmondta, a közbeszerzési pályázat kiírását követően remélhetőleg nyáron megkezdik a munkálatokat. Spányi Antal kitért a Válban lévő óriási templomra, ami hatalmas értéket képvisel építészetileg, történelmileg egyaránt. Ennek felújítását most már el tudják végezni állami támogatásból. Az egyik legősibb kegyhelyünk, a bodajki megújítása már folyamatban van. Már befejeződött az alsószentiváni, első magyarországi fatimai kegyhely megújulása. „Ma már szinte hétről hétre ismétlődő öröm a közösségi házak, templomok megáldása, szentelése. Épül és szépül Magyarország” – mondta Spányi Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!