Fejlődő infrastruktúra

2020.02.25. 11:30

Logisztikai bázis épült a pákozdi Ipari Parkban

A település fő­város felé eső határában, a körforgalomnál, a lovardával szemben az elmúlt hónapokban egy új csarnok épülete nőtt ki a földből. Az M7 Ipari Parkban ez lett a harmadik ilyen nagyszabású létesítmény. Többen kérdezték lapunkat a környékbeliek közül, vajon milyen jellegű beruházás létesült a Velencei-tó közelében.

Tihanyi Tamás

Aki az autópályán a főváros felől Székesfehérvár felé halad, egy újabb látványos beruházás képével szembesül

Fotó: Tihanyi Tamás

A 24 évvel ezelőtt Velencén született és Székesfehérváron bejegyzett Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány egy uniós projekt keretében a szakmai feltételeket jelentősen javító fejlesztéseket valósított meg az ország több régiójában. Cél volt egyebek mellett a Fejér megyei Pákozdon egy logisztikai központ, Békésben, Miskolcon, Mátészalkán és Bükkszentmártonban pedig szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi létesítmények infrastrukturális létrehozása, illetve fejlesztése.

A Velencei-tó partjától csu­pán néhány száz méterre fejlődő történelmi múltú település közvetlen szomszédságában lévő M7 Ipari Parkban – nyilvánvaló szempont volt az autópályához való rendkívüli közelség – az új logisztikai raktárbázis alapkövét ünnepélyes külsőségek mellett 2018 őszén helyezték el. A zöldmezős beruházás része lett 1700 négyzetméteren egy raktárépület, valamint az ahhoz csatlakozó irodák és az oktatóterem kialakítása. A fejlesztés részeként megvalósult továbbá gépjárművek és karitatív segélyezésre, menekítésre használható eszközök beszerzése is.

Aki az autópályán a főváros felől Székesfehérvár felé halad, egy újabb látványos beruházás képével szembesül
Fotó: Tihanyi Tamás

 

Az adományok, személyek szállításához két-két gép­jármű beszerzése történt meg, ezek bázisa ugyancsak a pákozdi központ lett. A katasztrófa- és veszélyhelyzet-­kezelési terület fejlesztését célzó eszközbeszerzés során nagy méretű katonai sátor, sok összecsukható tábori ágy, életmentő eszköz, sürgősségi táska segíti ezt a fajta tevékenységet. A pákozdi bázis a rászorulók gyorsabb és költséghatékonyabb elérését, krízishelyzetekben pedig a humanitárius gyorssegélyezést segíti a jövőben, amellett hogy a növekvő raktárkapacitás révén lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű adományok fogadására és továbbítására is.

A raktárkapacitás a rászorulók segélyezésének lehetőségét növeli
Fotó: Tihanyi Tamás

Az újonnan épült logisztikai központnak köszönhetően több kisebb raktár kapacitását sikerült összpontosítani egy rendkívül kedvező földrajzi és közlekedési adottságú helyszínen, s így hatékonyabban lehet koordinálni a be­érkező és kiosztandó adománykészletek célba juttatását. Az épület – alapvető raktárfunkciója mellett – a tervek szerint adománygyűjtő pontként, illetve munkatársak, önkéntesek képzését szolgáló oktatási központként is működik majd.

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány – amely mára még a közelmúlthoz képest is szorosabb kapcsolatot alakított ki a település önkormányzatával és civil szervezeteivel – az új pákozdi létesítményre 354 millió forintot fordított. Az avatóünnepség március 4-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!