Belecsaptunk a lecsóba!

2018.09.10. 07:00

Ezúttal királynőt koronáztak a hagyományos lecsófesztiválon

Még mielőtt a cím láttán aggódni kezdene az olvasó: természetesen a lecsóba csak képletesen csaptak bele a csapatok, na de azt annál inkább!

Szanyi-Nagy Judit

A csülkös lecsó és a házi kenyér meghozta a sikert az Egyesített Szociális Intézmény csapatának

Fotó: Igari Balázs

Füstbe borult szombat délelőtt a Zichy liget és környéke Székesfehérváron. Az illatokat már a Skála környékén is érezni lehetett: a paradicsom és a paprika aromájával kolbászillat vegyült, s ennek, valamint a hagymának és a füstnek köszönhetően szem nem maradt szárazon. A csapatok előszeretettel mertek a hozzájuk érkezőknek verseny- vagy családi főztjükből – az elnevezést annak függvényében használták, hogy lecsójukat aztán megmérettették-e avagy sem.

Családi móka volt a javából: a játékok mellett utcazenészek szórakoztattak

Érkeztek baráti társaságok Abáról, Csórról, Dégről és Etyekről, kitelepült az Alba Regia Veteránjármű Egyesület, a Fehérvári Honvéd Sporthorgász Egyesület, a Vasvári Pál Gimnázium, a járási hivatal, illetve megannyi cég és szervezet. A résztvevők névsorát felsorolni is nehéz lenne, hiszen mintegy hatszáz csapat ténykedett az utcára vonulva. A lecsók is ekképpen voltak változatosak, bár akikkel beszéltünk, mindnyájan a húsra voksoltak. Az Óbudai Egyetem műszaki karának geocsapata – Veres Richárd elmondása alapján – a szalonna és a kolbász kettősére esküdött, de ez utóbbi hozzávalót a Varga Lajos vezette Perpetuum nemzetközi alapítvány csapata sem hagyta ki. Mellettük a kolbásztöltő fesztivál győztesei, a horvát DVD Bilje 1897 tagjai munkálkodtak, akik speciális módon egyszerre főzték meg a készülő étel minden egyes alapanyagát.

A csülkös lecsó és a házi kenyér meghozta a sikert az Egyesített Szociális Intézmény csapatának
Fotó: Igari Balázs

A nap folyamán a káposztafélék is előtérbe kerültek – jegyezte meg viccesen a műsorvezető –, hiszen a színpadon a Pulutyka néptánccsoport is bemutatkozott. A pódiumon egymást érték a táncos és zenei produkciók, még a Splitből érkezett Jedinstvo néptáncegyüttes is fellépett itt. A fesztiválozókat Brájer Éva alpolgármester köszöntötte, aki a lecsófőző eltelt tizennégy évéről emlékezett meg. Felidézte többek között, hogy a rendezvényt a Fehérvár Televízió akkori igazgatója, Sipos „Sipi” József hívta életre, s hogy az édesapa halála után annak fia döntött úgy, hogy a szervezés jogát a városnak ajánlja.

színpad is remek szórakozási lehetőségeket kínált
Fotó: Igari Balázs

Természetesen bajnokot is választottak:

A legjobb húsz lecsót a zsűri jelölte ki, a győztes kilétét pedig a szerencsére bízták. Így a korona az Egyesített Szociális Intézmény csapatában főző Szakácsné Hadnagy Melinda fejére került. A Sipi Emlékkupát Antal Csaba, a zsűri különdíját a Denso csapata érdemelte ki. A legdekoratívabb főzőhely címet a Süsü sütőcsapat, a legcsaládbarátabb főzőhely titulust pedig Gyűrűs László és családja szerezte meg.

 

A nap folyamán a városi nyugdíjasklubok sportvetélkedőjének eredményeire is fény derült: a vegyes versenyen az Öreghegyi Nyugdíjas Klub diadalmaskodott, a női megmérettetést a Tóvárosi Nyugdíjasok Baráti Társasága nyerte. Különdíjat a legidősebb sportolók (a 79 éves Kovács Pálné és a 77 éves Somogyfoki László), valamint a legaktívabb közösség (Alba Regia Nyugdíjas Egyesület) vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!