Színház az egész világ

2018.01.01. 11:30

A Prospero Színkörben megismert Kurucz Flóra szeretne még Fehérváron játszani

Kurucz Flóra a Prospero Színkörben pallérozódott. Játszott már a Vörösmarty Színház egy előadásában is, volt Flóra istennő a Gorsiumban. Jelenleg a Pesti Magyar Színiakadémia másodéves hallgatója. Szíve Fehérvárhoz húzza.

Majer Tamás

Kurucz Flóra itt mint Flóra istennő a Floralián, a Gorsium Régészeti Parkban, Tácon

Fotó: Simon Erika

- Kislányként arról álmodoztam, hogy színésznő leszek. Elképzeltem, hogy színpadon állok, embereknek játszom és ők megtapsolnak. Mivel a környezetemben senki nem rendelkezett efféle ambíciókkal, azt gondoltam, ez csak egy örök álom, mint hercegnőnek vagy sellőnek lenni. Édesanyám ismerte az én álom-titkomat, ő volt az, aki egyik nap elém állt egy hirdetéssel, miszerint egy székesfehérvári amatőr színtársulat tagfelvételt hirdet. Hatalmas lelkesedéssel mentem el felvételizni a Prospero Színkörbe – elevenítette fel a kezdeteket Flóra.

Részt vett a társulat E mozgó zűrzavarban című előadásában, s játszott a Hat szék című darabban is. Többek között szerepelt még a Lukoczki Ágnes rendezte Tükörkép című mozgásszínházi előadásban és a Horváth Gergely vezette Stílus és helyzetgyakorlatok név alatt futó improvizációs esteken is.

- A Prosperóban azt szerettem leginkább, hogy mindenki támogatta, segítette a többiek fejlődését. Szerettük egymást, amiért egy volt a célunk, időnket és energiánkat nem sajnálva sokszor próbák után vagy külön találkozók alkalmával éjszakába nyúlóan diskuráltunk a színházcsinálásról. Szerencsés vagyok, ugyanis az én első tapasztalataim ebben a szakmában abba engedtek betekintést, milyen az önzetlen színjátszás öröme, ahol nem az egyén, hanem a közösen létrejött produkció számít. Ezek az élmények jelenleg is segítenek utamon – gondolt vissza a fehérvári kezdetekre.

Flóra jelenleg a Pesti Magyar Színiakadémia másodéves hallgatója. Lengyel Ferenc osztályában tanul.

- Reggeltől estig különféle óráink vannak, mint például: mozgás, tánc, ének, beszédtechnika, zenés mesterség, színészmesterség, este pedig a színház előadásaiban veszünk részt. Tanáraink egy része a Pesti Magyar Színház társulatának tagja. Az akadémia egy egészen egyedi életforma, egy alkotóközösség, amelyből nem lehet egy pillanatra se kiszakadni. Idén a karácsonyt is együtt töltöttük, hiszen előadásaink voltak a színházban – mondta el a színinövendék.

Kurucz Flóra itt mint Flóra istennő a Floralián, a Gorsium Régészeti Parkban, Tácon
Fotós: Simon Erika

Kurucz Flóra szerint különösen fontos tulajdonsága iskolájának, hogy itt a kezdetektől fogva folyamatosan színpadon kell létezniük.

- Példaképekkel játszhatunk együtt, ami egyben hatalmas felelősség is. Az elő-adások és próbafolyamatok alkalmával lehet igazán megtanulni ezt a szakmát. Jelenleg a Fösvény, a Rumini, a Harisnyás Pippi, a Valahol Európában és A muzsika hangja című produkciókban játszom – mondta el lapunknak.

Flóra először két éve vett részt kőszínházi produkcióban. Matuz János több fiatalt is felkért, hogy játsszanak együtt Kelemen Istvánnal a Pelikán Kamaraszínházban színre vitt János vitéz című előadásban.

- Erre az évemre nagyon kedvesen emlékszem vissza. Csodálatos emberekkel együtt alkottunk hittel, szeretettel. Folyamatosan segítettük egymást a színpadon és azon kívül. Amit csak tudtunk, eltanultunk egymástól és ha úgy alakult, büszkék voltunk egymásra. Nagyon szerencsés vagyok, amiért ez a produkció megtörtént velem, hálás vagyok érte a körülményeknek és a benne részt vevő embereknek – emelte ki Flóra, aki 2016-ban részt vett a Floralián is.

Halász Alexandrával (j) a Prospero Színkör Halak című előadásában
Fotós: Prospero Színkör

- A Szabad Színház keresett meg. Szükségük volt egy Flóra istennőre, és mivel én már amúgy is Flóra vagyok, eszükbe jutottam. Én pedig szívesen mentem – mesélte Flóra, akit szerintünk látunk még fehérvári színpadon...

- Bízom benne, hogy az akadémia elvégzésével sikerül színházban elhelyezkednem, szeretnék olyan jó helyen lenni, mint amikor a János vitéz idején voltam. Húz a szívem Székesfehérvárhoz, bízom benne, hogy egyszer hazajöhetek és itthon helyezkedhetek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!