„Amíg tudom, csinálom”, avagy akinek a biztonság az első

2018.03.16. 15:00

Krista István, a mezőszentgyörgyi polgárőrség elnöke arany elismerést vehetett át

Másfél évtizede felel Mezőszentgyörgy és a környező települések biztonságáért Krista István.

Szanyi-Nagy Judit

Krista István tizenöt éve költözött Mezőszentgyörgyre – akkor alapította meg a helyi polgárőrséget is. Munkája elismeréseként arany fokozatú kitüntetést vehetett át Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A Mezőszentgyörgyi Polgárőrség elnökével, Krista Istvánnal egy jeles apropó kapcsán ültünk le beszélgetni: a közelmúltban az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Fejér megyei közgyűlésén a Polgárőr Érdemkereszt legmagasabb, arany fokozatát vehette át az elnök, aki már hosszú ideje elkötelezettje a szakmának.

– 2003-ban költöztem Mezőszentgyörgyre, azt megelőzően Budapesten éltem. Már a fővárosban is polgárőr voltam, 1996 óta vagyok a szakmában. A költözéssel sem szerettem volna megszakítani ezt a pályát, így még abban az évben, 2003 augusztusában 15 fő helyi lakossal megalapítottuk a Mezőszentgyörgyi Polgárőrséget – mesél a kezdetekről István, aki jelenleg 34 fővel dolgozik együtt.

Az indulás – bár az elnök a polgármester és a lakosok teljes támogatását élvezte – mégsem volt zökkenőmentes. Az alapításhoz nem vették igénybe jogász segítségét, mindent egyedül intéztek, így itt-ott akadtak problémák a bejegyeztetésnél. Ezeket persze csakhamar orvosolták.

Krista István tizenöt éve költözött Mezőszentgyörgyre – akkor alapította meg a helyi polgárőrséget is.
Munkája elismeréseként arany fokozatú kitüntetést vehetett át Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Helytállás mindenhol 

Csak a járőrszolgálatot tekintve egy hónapban nagyjából 150 órát dolgoznak; ezenfelül a körzeti megbízottal közösen is ellátnak feladatokat, havi szinten 60–80 órán át. Emellett István elnökként folyamatos ügyeletet lát el, tisztában kell lennie a polgárőrség aktuális szabályaival, az esetleges változásokkal. Ő szervezi a szolgálatot, ellenőrzi a kiadott autót, elintézi a szükséges adminisztrációt, gazdálkodik az egyesület bevételeivel és kiadásaival, valamint statisztikákat készít. Szenvedélyét, elkötelezettségét jól mutatja, hogy az önkéntes polgárőrség mellett recepciósként és vízvezetékszerelőként dolgozik.

Az eltelt 15 évben két terepjáróra tettek szert szolgálati gépjárműként, és számos helyszín, rendezvény biztosítását garantálták. Az öt évvel ezelőtti, emlékezetes márciusi hóviharban nemcsak a közlekedésre felügyeltek, de egy eltűnt személy megtalálásában is segédkeztek. A dunai árvíz során két településen is biztosították a helyszínt. Mezőszentgyörgyön folyamatosan figyelik a közbiztonságot, a kiemelten hideg időszakban pedig arra is ügyelnek, hogy időben észrevegyék, ha baj van, ha valakit kihűlés veszélye fenyeget.

Pozitív visszajelzések 

– Az OPSZ látja, milyen óraszámban dolgoztunk, és milyen – akár karitatív – tevékenységeket végeztünk. Talán ennek köszönhetően ismerték el az eddigi erőfeszítéseinket, munkánkat. Amikor átvettem az elismerést, elmondtam: ezt nemcsak a magam, de a csapat nevében is köszönöm, hiszen a díj mögött több mint harminc ember és a családom áll – hangsúlyozza István, aki 2012-ben már egy ezüst fokozatú elismerést is átvehetett. Sőt, István az év polgárőre, csapata pedig az év polgárőr egyesülete is volt korábban.

A visszajelzések pozitívak, a közösségi oldalukon folyamatosan gratulálnak nekik az emberek és köszönetüket fejezik ki a sok segítségért, aktivitásért. Ráadásul a beszélgetés során az is kiderül: az egyesület elnökének családja, így felesége és két gyermeke is polgárőr – legfiatalabb lánya csak azért nem lehet tag, mert még nem töltötte be tizennegyedik életévét. Ahogyan István fogalmaz: ha valamilyen okból kifolyólag nem bírja majd a szolgálatot, az utánpótlás biztosítva van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!