Koronavírus Fejérben

2020.04.01. 07:00

Szabó László 3D-s nyomtatóval készít szájmaszkokat Fehérváron

Sokan, sokféleképpen próbálnak segíteni a koronavírus-járvány legyőzésében: van, aki önkénteskedik, de akad olyan is, aki szájmaszkokat készít 3D-s nyomtató segítségével. Szabó László az utóbbi kategóriába tartozik – lapunk megkeresésére beavatott a részletekbe.

Korondy Tamás

Szabó László az Óbudai Egyetemen végzett gépészmérnökként, s jelenleg édesapjával viszi az eleinte árnyékolástechnikával foglalkozó céget, mely a lediplomázása után új szakágba fogott, nevezetesen a 3D nyomtatási iparba – ez László szakterülete

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Miként kell elképzelni egy ilyen „nyomtatást”? Milyen anyagból készülnek a maszkok? Ha műanyagból, az elég kényelmetlen viseletet adhat.

– Én alapvetően FDM technológiával dolgozom (Fused Deposition Modeling; a műanyagot hő segítségével meglágyítja, majd a formázható anyagból a nyomtató az alapjától a csúcsáig építi meg az előre kiszámított koordináták alapján a programozott tárgyat, mely jelen esetben a szájmaszk – a szerk.), van egy olyan nyomatóm, amit saját magam terveztem és építettem. Ennek segítségével jelen pillanatban ötször gyorsabban nyomtatok a gépemmel, mint amire a konkurens cégek képesek.

Mivel tud többet az ön gépe, mint másoké?

– Például a vezérlésében, a munkaterében, pontosságában, anyagfelhasználhatóságban. Nem beszélve a hőkezelésről: egy gyári gép csak 130 fokra képes, míg az enyémben 350 fokon is lehet dolgozni, emiatt szilikonból is tudok majd maszkot készíteni, ami hermetikusan, jobban fog zárni.

A hétköznapi hősök köztünk élnek. Szabó László tőzsgyökeres székesfehérvári, az Óbudai Egyetemen végzett gépészmérnökként, diplomamunkáját a 3D nyomtatás fejleszthetőségének kutatásából írta, ennek pedig most kifejezetten jótékony hasznát látja a koronázóváros.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez már érdekesebb lehet, hiszen a szilikon puhább, kényelmesebb anyag, jobban simul az arcra. Hogyan kell ezt elképzelni?

– Először is megterveztem és kinyomtattam az öntőformát a nyomtatóval. Ebbe teszem bele a szilikont, felteszem a nyomtató tálcájára, és egyfajta hőkezeléssel, egyenletes hőfokon tartva sokkal gyorsabban köt a két komponensű szilikon, mint a normális eljárásnál.

Hogyan született meg önben, hogy ipari mennyiségben gyártson maszkokat?

– Ahogy bejött a vírus, láttam hogy hamarosan szinte teljesen megáll majd az élet. Ráadásul számtalan, egészségügyben dolgozó kollégám, barátom van, akik panaszkodnak, hogy nincs mindig megfelelő mennyiségű maszk és védőfelszerelés sem, én pedig szeretném a székesfehérvári egészségügyben dolgozók egy nagyobb részének ezt ingyen szolgáltatni.

Szabó László az Óbudai Egyetemen végzett gépészmérnökként, s jelenleg édesapjával viszi az eleinte árnyékolástechnikával foglalkozó céget, mely a lediplomázása után új szakágba fogott, nevezetesen a 3D nyomtatási iparba – ez László szakterülete Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az anyagköltség, az üzemeltetés biztosan nem két fillér. Hogyan tudja ezt fenntartani?

– Szerencsére jöttek céges megkeresések is, melyeket természetesen szeretnék kiszolgálni – az ebből befolyó összeget viszont szeretném beletenni az egészségügy támogatásába, főként a mentőknek, az intenzív osztályon dolgozóknak és a háziorvosnak.

Ha elkészült a nyomtató, akkor már hordható is a maszk?

– Nem. Alapvetően három részből áll: az arcra simuló részből, a négyzet alakú szűrőtartóból és magából a szűrőből, ami majd cserélhető lesz, így nem kell kidobni a maszkot, csak a szűrőt cserélni. Sajnos ezt éppen várjuk Kínából, ha a vámon ellenőrzik, három hét is lehet, egyébként nagyjából egy héten belül megérkezhet. Nagyon szeretném most már odaadni a maszkokat, de egyelőre szűrő nélkül vagyunk még, de addig sem állunk meg. Amíg várjuk, addig nekiálltam arcpajzsokat gyártani. Már nyomtatódnak a keretek, amibe átlátszó műanyag plexi kerül, ez fogja fel elsőnek, ha az orvosra rátüsszentenek vagy ráköhögnek. Ez alá szükséges természetesen a szűrőmaszk, ez csak egy plusz védelmet nyújthat a viselőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!