Koronavírus Fejérben

2020.04.03. 11:05

Koronavírus a nagyvilágban: székesfehérváriak jelentése a külföldi helyzetről

Egy Firenzében, egy Tenerifén és egy Bécsben tartózkodó székesfehérvárit sikerült elérnünk, s arra kértük őket, vázolják, hol tart a küzdelem a járvány ellen.

Héjj Vivien, Házi Péter

Fényűző szálloda úszómedencével Tenerife szigetén. Csak a tenger zúgását hallani

Fotó: Olvasó

Két hét múlva talán kiderül?

– Sajnos az emberek közül sokan újra kimozdultak, miután meghallották, hogy a napi elhalálozások száma csökkenésnek indult. A szakemberek szerint azonban nagyjából két hét múlva derülhet ki, hogy túl vagyunk-e a nehezén – mondta lapunknak a Firenzében élő, rendezvényfotózással foglalkozó Brigitta, aki szerint Olaszországban jelenleg elvileg csak egy személy mozdulhat ki az otthonokból, hivatalosan aláírt engedéllyel.

– Hiába szigorúak az előírások, sajnos szerintem még mindig nagyon sokan jönnek-mennek az utcákon, s közben csak találgatják a szakemberek is, hogy miért pont Olaszország északi részén terjedt el ennyire a vírus. S közben reménykedünk benne, hogy sikerül megfékezni, mert délen az egészségügyi intézmények nincsenek jól felszerelve, elképzelni sem lehet, mekkora tragédia alakulna ki, ha ott is elszabadulna a vírus – tette hozzá Brigitta, aki két nagyobb fiával és párjával tölti otthon ezeket a napokat.

Firenzei látkép. Minden autó parkol, sétáló nincs
Fotó: olvasó

Nyaralni, dolgozni indult, most ott ragadt

A fehérvári Tóth Márk nyaralni indult Tenerifére egy hétre, ami után aztán szakácsként munkába szeretett volna állni ott. A kijárási tilalom azonban közbeszólt. Márk elmondta, Tenerifén elég szigorúan veszik a kijárási tilalmat. Bevásárolni családonként csak egy fő mehet, egy kisebb üzletbe pedig maximum 5–9 fő léphet be. Minden bezárt, kivéve a boltokat, gyógyszertárakat. Emiatt a fehérvári fiatalember egyelőre dolgozni sem tud.

„Az egyik este elfogyott a víz. Gyorsan lementünk az éjjel-nappali üzletbe, de zárva találtuk, így visszafordultunk. Aztán megállt mellettünk egy civil ruhás rendőr, aki szinte rögtön írni is akarta az 500–1500 eurós csekket. Szerencsére az egyik barátom munkavállalói kártyája nála volt, és körülbelül száz méterre tartózkodtunk a házunktól, úgyhogy elengedett minket…”

Fényűző szálloda úszómedencével Tenerife szigetén. Csak a tenger zúgását hallani
Fotó: Olvasó

A bolt is ad maszkot

– A kijárási korlátozás bevezetésének másnapján már minden személyi forgalmat bonyolító üzlet pultja és pénztára előtt plexi védőfalat helyeztek el a munkavállalók és a vásárlók egészsége érdekében, emellett a dolgozók kizárólag maszkban és kesztyűben végezhették teendőiket. Továbbá a másfél méteres távolság betartására táblákat helyeztek ki, valamint a padlóra felfestett figyelmeztetések is jelzik, hová kell állniuk a vásárlóknak. Természetesen mindenhol kérik a készpénzes fizetés mellőzését – mondta lapunknak a több mint hét éve Ausztriában élő, székesfehérvári származású György.

Az utcára kizárólag egyedül lehet kimenni. Ausztriában a vírusos megbetegedések számának növekedésével nőtt a lakosság odafigyelése is. Az osztrákok fegyelmezettek, feszültség nem tapasztalható, sokkal inkább előtérbe került az egymásra figyelés és a türelmesség.

Osztrák repülőtér. Teljes a csönd
Fotó: olvasó

Ami a gyárakat illet, ahol mindennap használatos termékeket gyártanak, ott megfelelő óvintézkedések mellett továbbra is van termelés. Az olyan szolgáltatóknak, mint a fodrász, műkörmös, masszőr, nem volt választási lehetősége, fogad-e vendéget, kötelezően be kellett zárniuk. Április 1-jétől bezárták a szállodákat is, valamint kötelezővé tették a maszk viselését a boltokban és a gyógyszertárakban.

Aki esetlegesen maszk nélkül tér be például egy élelmiszerüzletbe, az ingyen kap egyet, hogy aztán biztonságban elintézhesse a bevásárlást.

Az újonnan hozott szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi és adott esetben szankcionál is: a büntetési tétel igen magas, akár több ezer euró is lehet. A munkavállalók egy, a munkáltató által kiadott igazolással mehetnek dolgozni, amennyiben a rendőrség emberei igazoltatnak valakit, ezt a papírt köteles bemutatni. A napokban két barát, akik nem egy lakcímen laknak – kávézott az utcán, ők fejenként 500 eurós büntetést kaptak.

Felmondási moratórium

A munkahelyek tekintetében jelenleg azok vannak a legnehezebb helyzetben, akik a síszezonban, a vendéglátásban dolgoznak. – A nagyobb cégeknél felmondási moratórium lépett életbe, egyelőre három hónapig. Itt az alkalmazottak csökkentett munkaidőben dolgoznak. Ez akár 0 munkaórát is jelenthet, ám a korábbi fizetésük 50 százalékát mégis garantálja a munkáltató. Ehhez jön még az ausztriai munkaügyi hivatalok kiegészítése, ami a korábbi kereset nagyságától függően további 30–40 százalékos lehet, így a magas fizetésűek is maximum csak a korábbi jövedelmük 20 százalékát veszíthetik el ideiglenesen. Örvendetes, hogy ezt a 80–90 százalékos fizetést azok a munkavállalók is megkapják, akik egyébként Magyarországon élnek, de Ausztriában dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!