Kakast fotózni embertelen

2018.01.13. 15:30

Világhíres zenészek után magyaralmásiakról készít portrékat Kondákor László

Öt évvel innen, mint „gyüttment” érkezett meg Magyaralmásra Kondákor László tervező grafikus, fotós, egy reginment magazin korábbi laptervezője, művészeti vezetője.

Majer Tamás

Kondákor László

Fotó: Pesti Tamás

Egy évvel költözése után, amikor már tudta, hogy a helyi ivó hátsó szárnya műteremnek is fennkölt, nekidurálta magát, s egymás után leszólította a helybélieket. Így készültek portréfotói a magyaralmásiakról.

- Jöttek a közértbe, mentek a postára, én meg akit lehetett, elkaptam, betessékeltem a kocsmába, és csináltam róla egy pár fotót – mesélte.

Egy helyi kakast is portrézott. Minden falu ikonikus arcát. Az nagy kihívás volt, mert míg például egy aktmodellt meg lehet arra kérni, maradjon mozdulatlan, a kakas kérlelhetetlen, izgága szerzet.

A nemrég elhunyt Mészáros Sándor, a falu zenésze.

- Ha valamit nehéz volt lefotózni, azok a baromfik voltak. Amikor fényképeztem őket, legalább egy órát csak ültem közöttük, hogy kicsit elfogadjanak, megszokjanak. A fejüket persze azután is szüntelen rángatták – mondta nevetve Kondákor.

Egy almási kakas

Nemrég kiállítása volt a Faluházban: nagyobb részt a helyiekről készült fotóiból és grafikáiból válogatott, de persze elhelyezett pár képet aktjai közül is. Néhány nagynevű zenészről született portréját is felaggatta a képszegekre. Szakmájának hála, volt alkalma a legnagyobb világhírességek közül is sokakat lefotózni.

Képeit a crossover kifejezéssel jellemzi.

Frank Zappa világhírű zenész, ő nem lépett föl Magyaralmáson, amit bánhat.

- Ez különböző technikák és műfajok találkozását jelenti. Megpróbálok egy kicsit az egyszerű, sima fotográfián túllépni. Szinte a kezdetek kezdetén átléptem a digitális művészetbe, félretettem a festékek nyolcvan százalékát, számítógépen rajzolok – mondta.

- Minden emberben meg kell találni azt, ami érdekessé teszi. Nagyon izgatnak a kiszámíthatatlan véletlenek, kísérletek, eredmények, felfedezések, egy modell karizmája, szépsége, különlegessége – adott támpontot portréinak értelmezéséhez is.

Kondákor László
Fotós: Pesti Tamás

Egy éve már, hogy Kondákor László kezei közül kerül ki a magyaralmási újság, a Diskurzus. Ír is bele. A címet is ő adta, szeretné, ha igazi párbeszéd alakulna ki a magyaralmásiak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!