Zsíros fürtök, finom pálinkák

2018.01.29. 07:00

Töltődtek a kolbászok a hétvégén Fejér megyében

Pisztáciás, újhagymás, provance-i fűszerezésű kolbászok illata terjengett, de a bor és a zene is jó volt.

R. Szolga Réka, Majer Tamás, Szanyi-Nagy Judit

Károlyi Tamás, Nagy Gábor Tamás és Végh István beleadtak mindent a sárkeresztesi kolbászukba: fűszert, erőt, jókedvet

Fotó: Igari Balázs

A nemzeti gasztronómia legfontosabb része a kolbásztöltés – mondta el Grenyovszky Károly nemzetközi mesterszakács az V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon a Jancsárkert termelői és biopiac területén. Közel háromezer látogató érkezett, akiket olyan előadók szórakoztattak, mint az autentikus mohácsi busók vagy a Poklade zenekar.

Benkő-Igaz Krisztina (b2) és csapata is lázasan „kolbászolt„
Fotós: Fehér Gábor

Idén a Dél-Baranyából érkező DVD-Bilje csapata kapta az aranyérmet. A díjátadón Grenyovszky Károly méltatta a délvidéki magyarságot, kolbásztöltő tehetségüket.

A Keresztesi Konyha lányai és asszonyai gondoskodtak az édes ízekről. Jól fogytak a fánkok
Fotós: Igari Balázs

Sárkeresztesen kolbásztöltő versenyt rendezett szombaton a Sárkeresztesért Egyesület. Nyolc csapat nevezett be a gasztronómiai vetélkedőre. Minden évben szilveszter és farsang között, nagyjából félidőben kolbászol együtt a falu, az idei már a tizenkettedik hasonló alkalom volt, tudtuk meg Gyovai Lászlótól, a zsűri – szavazati joggal nem rendelkező – elnökétől. A győztes kolbászt a csapatkapitányok választották ki.

- Só, paprika, bors, kömény, szegfűszeg, fokhagyma – sorolta Alföldi Gábor, a borosgazdák egyletének tagja a felhasznált fűszereket.

A hagyományos ízesítés mellett döntött a fiatalok csapata is. Csipetnyi csípőst becsempésztek azért a kolbászukba, mondta Belecz Áron fűszerfelelős.

 

Sárenpek Lászlóné Zsuzsa, az 51-esek csapatának hölgytagja a kolbásztöltés titkaira is kitért. Az egyik a szaktudás, ahogy a húshoz és a fűszerekhez illik nyúlni, a másik a házi paprika. Ő a saját konyhakertjében termesztett csípős paprikára esküszik.

Fotós: Igari Balázs

A kolbásztöltők között túlsúlyban voltak ugyan férfiak, a művelődési ház mégis sürgő-forgó asszonyoktól volt vidám. Amíg az urak a hús körül sertepertéltek, a Keresztesi Konyha és a nyugdíjas klub hölgytagjai szakajtónyi fánkot dagasztottak. A szalagos fánk fogyott leginkább, de görög, spanyol és távol-keleti banánfánkot is mártogathattak lekvárba a résztvevők.

A legjobb kolbászért járó – Szmola Edina keramikus készítette – tálcát Horváth Pál, Szabadi Péter, Silinger Viktor és Fülöp András Albert kvartettje nyerte meg.

HARMADIK HELYEZÉS A MEGYÉN TÚL

A harmadik helyezett dégi kolbásztöltő csapat egy része Siófokon
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

Siófokon is a múlt hétvégén rendezték meg az idei kolbásztöltő versenyt. Az I. Farsangi Toros Party elnevezésű rendezvényt a Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének tagjai szervezték, köztük egy dégi szervezővel, Nagy Róbert László sajtmesterrel, aki a helyszínen is képviseltette magát sajtcsodáival. A megyei érdekeltség a versenyben is megmutatkozott: a Dégi borbarátok csapat többfős gárdával indult a megmérettetésen. Az olyan kolbászkülönlegességeken túl, mint az aszalt szilvás vagy a kukoricás kolbász, hazai ízesítéssel is versenybe szálltak a megyeiek: medvehagymás kolbászt készítettek. A különleges ízesítés, valamint a tálalás olyannyira megnyerte a négytagú zsűri tetszését, hogy egészen a harmadik helyig repítették a Fejér megyei indulókat. Emellett egy órán át a dégi Boróka néptáncegyüttes szórakoztatta a télbúcsúztatókat. Ők többek között kalotaszegi csárdással, virtuóz legényessel és mezőségi tánccal arattak nagy sikert.  - Szanyi-Nagy Judit -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!