A társastáncokat népszerűsítik

2018.12.04. 17:30

Kavalkád: parketten a TenDance Táncklub

A tánc érzelmeket vált ki belőlünk, néha elringat és mesél nekünk, néha felpezsdít és határtalanul boldoggá tesz. A TenDance Táncklub kezdeteihez tizenkilenc évet kell visszamennünk az időben. Egy híján húsz! – jegyzi meg mosolyogva Radnai Zoli.

V. Varga József

Sárbogárdi finálé a táncgála összes fellépőjével – az előtérben Szőke Fanni és Radnai Zoltán

Fotó: Radnai Lajos

Sárbogárdon először Punger Jánosné székesfehérvári táncpedagógus indított kezdő, majd haladó társastánctanfolyamot. Tizenkét héten át tartott a képzés, és befejezésével hatalmas űr maradt a táncosok szívében, akik szívesen folytatták volna még a tanulást. A táncklub jelenlegi vezetője, Radnai Zoltán úgy döntött, ő bizony folytatja táncos tanulmányait a megyeszékhelyen, és amikor tudomására jutott mindez az akkori bogárdi polgármesternek, azt javasolta, alakuljon egy közösségi táncklub, és Zoltán adja át tudását a többieknek, akiknek nincs lehetőségük Fehérvárra utazni. Így alakult meg – egy híján húsz esztendeje – a város mára egyik kiemelkedő kulturális formációja, a TenDance Táncklub.

Az idei Tánckavalkád zsúfolásig megtöltötte a színháztermet

Zoltán később versenytán­cos lett, először a Felicita Tánc­klub, később a Laguna KTSE színeiben járta az országot, majd továbblépett Budapestre, a Fenomén Táncegyesülethez. Ebben az időszakban ismerkedett meg az ugyancsak sárbogárdi kötődésű Szőke Fannival, aki rendkívüli fogékonyságot mutatott a társastáncok iránt, és bámulatosan gyorsan fejlődött, így Zoli felkérte, legyen a táncpartnere és versenyezzen vele. Ez a konstelláció meghozta a várt eredményt, és sikert sikerre halmozva haladtak előre a versenyosztályokon, amikor B osztályba léptek.

Sárbogárdi finálé a táncgála összes fellépőjével – az előtérben Szőke Fanni és Radnai Zoltán

Fanni és Zoltán vezetésével Alapon is létrejött egy csapat a szülők kezdeményezésére, melynek tagjaiból kisvártatva kialakult egy versenyformációs csoport. Az ifjú táncosok számos versenyen vettek már részt, s az évek folyamán több aranyéremmel gazdagodtak. Zoli mindeközben elvégezte a budapesti Testnevelési Egyetem versenytáncedzői szakát, táncosaik száma fokozatosan emelkedett, és minden generációt feltöltve népszerűsítették tovább Sárbogárdon a társastáncokat, mind a standard, mind a latin-amerikai stílust megismertetve az érdeklődőkkel. Mára az óvodáskortól kezdve egészen a szenior korosztályig vannak csoportjaik, akik az idei Tánckavalkádon is elbűvölték a nagyérdeműt.

Segít az önkifejezésben

– Célunk a társastáncok népszerűsítése – fejtette ki lapunknak Szőke Fanni és Radnai Zoltán. – Hisszük, hogy ez a műfaj segít az önkifejezésben, színesíti a mozgáskultúrát, és olyan fontos értékrendet hordoz, amelyet feltétlenül muszáj terjeszteni a mai világban. Összefogja a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt, és mindeközben egészséges öntudatra, fegyelemre, ugyanakkor szabadságra és önkifejezésre is nevel.

Fejlődik az utánpótlás, a gyerekek ügyesek, szorgalmasak
Fotó: Radnai Lajos

Nagy értéket jelent mindez a mai rohanó világban. Táncóráik vidám hangulatban telnek, és évről évre megfigyelhető csoportjaik fejlődése, ahogyan egyre nagyobb és színesebb produkciókat mutatnak be.

A Sárbogárdi Tánckavalkád fő szervezője már évek óta Fanni és Zoli. Az idei gálán hét formáció és két páros lépett színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!