helyi legenda

2018.01.20. 11:30

Január 20-a Szent Sebestyén napja – Mit ünneplünk ekkor?

A 14 védőszent egyike Szent Sebestyén vértanú, akinek nevéhez Székesfehérváron egy templom és búcsú is köthető.

Tringli Alexa

Szent Sebestyén napja Székesfehérváron már 1739 óta fogadalmi nap, melynek keretében szentmisét és búcsút tartanak a Felsővárosban. Azért e dátum, mert 1739-ben pusztított a pestis, s a fehérváriak Istenhez fohászkodván fogadalmat tettek, hogy hálából templomot húznak fel az ő dicsőítésére, valamint örök időkre szóló böjttel és körmenettel emlékeznek meg róla, ha túlélik a fekete halált.

A fogadalom négy pontja így hangzik:

Először: A Szent Sebestyén tiszteletére szentelt roskatag kápolna (…) a pestistől megoltalmazó védszentek tiszteletére minél előbb újra felépíttessék, a legjobb állapotba helyeztessék és minden időben fentartassék...

Másodszor: E városnak összes lakója... Szent Sebestyén napja előestéjén kötelesek lesznek kenyéren és vízen böjtölni, mindaddig, mig a pestis ezen országban teljesen meg nem szűnik.

Harmadszor: A Januárius 20-ára eső Szt. Sebestyén napja ezen város minden egyes lakója által örök időkön át meg fog ünnepeltetni, úgy, hogy büntetés terhe alatt valamennyien minden munkától is tartózkodni kötelesek lesznek.

Negyedszer: Szent Sebestyén napján évenként megünneplendő napon szintúgy örök időkön át ünnepélyes körmenet fog a fentjelzett kápolnához vezettetni, s ott három szent misét szolgáltatni.

A fogadalmat valóban örök időkre tették. A kápolnát 1800-ban elkezdték átépíteni, és 9 évvel később már a mai alakjában állt a Szent Sebestyén-templom, melyet a vértanú nevének szenteltek. A szentmisét azóta is a mindenkori püspök celebrálja, és a búcsút az idei évben is megrendezik a vértanú emlékére.

A Felsővárosi római katolikus Szent Sebestyén plébániatemplom Forrás: wikipedia.com

Ki is volt Sebestyén?

Sebestyén a római császári gárda tisztje volt a 3. században, azonban fiatalon halálra ítélték keresztény hite miatt. Kivégzését társai követték el, kikötözték Sebestyént egy oszlophoz és halálra nyilazták őt. Halálát a képzőművészek előszeretettel örökítették meg, mert a meztelenséget a katolikus egyház nem nézte jó szemmel. Van azonban a mondának egy olyan folytatása is, mely szerint ekkor még nem halt meg a vértanú, hanem egy asszony leemelte a karóról, és ápolta őt, míg fel nem épült és újra téríteni kezdett. Később azonban a katonák újra elfogták és ezúttal botokkal verték agyon, és testét egy csatornába dobták.

Története egyrészt alátámasztja a hitet, miszerint a keresztény élet valóban halhatatlan, bármily kínzásokon is kell átmenniük a hívőknek, örök élet várja őket. Sebestyénhez a pestis- és mindenféle embert és állatot érintő járvány esetén imádkoztak világszerte a hívők, már 1348, vagyis a fekete halál éve óta, ezért is látható szinte minden, reneszánsz és barokk stílusban épült templomban a szobra.

Szent Sebestyén szobra egy neumarkti templomban Forrás: Pixabay

A nyilakat már az ókorban a pestissel, betegségekkel, a halállal azonosítják. Az ókorban Apolló nyilait kötötték ide, valamint a Bibliában is találhatunk erre példát, hiszen Jób így panaszkodik: „az Úr nyilai bennem vannak, melyeknek mérge fölissza lelkemet.” Ahogy Sebestyén is túlélte a nyilak tömegeit, így hittek abban, hogy a pestisből (és minden más járványból) is fel tudnak épülni és túl tudják élni ezeket.

Hogyan ünnepelték/ünneplik a fehérváriak a Sebestyén-napot?

Már a 18. század óta a fehérváriak a reggeli fél 8-as szentmisére ünneplőbe öltözve mentek el, ezután körmenet indult a felsővárosi templomba és ott a püspök által celebrált szentmisén vettek részt. Ezután a búcsúra indultak, mely a templom előtti Szent Sebestyén-téren felállított sátraknál folyt. Itt szentképeket, kegytárgyakat vásároltak. A búcsú után ünnepi ebédet főztek az egész rokonság számára, melynek a végéről elmaradhatatlan volt a farsangi vagy Sebestyén-napi fánk.  A fiataloknak este juhász- vagy Sebestyén-bált rendeztek, ami az egyik legfőbb ismerkedési alkalom volt a házasulandók számára.

Több oka van, hogy Sebestyén napját január 20-ára tűzték ki. A 14 védőszent egyike Sebestyén, akit az újjászületés havának utolsó szentjeként tisztelnek. A másik ok, hogy a néphagyomány szerint a fákban ilyenkor indul el a nedvkeringés, ekkor kezdődik a tavaszi megújulás. Az emberek Sebestyén napja után már elkezdtek készülődni a farsangi bálokra, ünnepségekre.

Az idei évben már pénteken elkezdődik a Szent Sebestyén-napi program, ugyanis a Felsővárosi Általános Iskola diákjai körülölelik a templomot, majd egy flashmob formájában egy kereszt alakot fognak formálni a Szent Sebestyén-téren. Szombaton 10 órakor kezdődik a székesfehérvári polgárok fogadalmi szentmiséje a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban, ezután a templom előtti téren köszöntők hangzanak el, fánkkal és forralt borral várják a résztvevőket, majd a búcsúval folytatódik a Felsővárosi Közösségi Házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!